SEMLOR SÖTA MINISAR

Tiden flyger förbi. Känns som igår var Julafton och snart är det Fettisdagen. Då ska man äta semlor. Förra året bakade jag semlor för första gången och lovade mig själv att aldrig mer äta köpta. Vet att jag inte kommer att hålla detta löftet men men…

I år har jag börjat tidigt med provbakningen. Denna gång har jag testat baka med tangzhong redning. Blev helt såld på detta sätt att baka bröd. Bröden blir så saftiga och luftiga och håller sig färska i evigheter.


MINISEMLOR


Det blir ca 30-32 stycken
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser tangzhong redning:
  • 1/2 dl mjöl
  • 1 1/4 dl mjölk
Ingredienser deg:
  • 1 sats tangzhong redning
  • 1 dl socker
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 msk kondenserad mjölk eller mjölkpulver ( kan uteslutas )
  • 1 ägg
  • 1 3/4 dl mjölk
  • 9 dl mjöl (använd Manitoba Cream med fördel för extra luftiga bullar)
  • 100 g smör rumstempererat
Fyllning:
  • 250gr mandelmassa
  • lite mjölk
  • inkråm från bullarna
Garnering:
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl florsocker
Instruktioner:
  1. Börja med att göra redningen.
  2. Blanda i en kastrul till en slät mix mjöl med mjölk och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås.
  3. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.
  4. Sätt ugnen på 200º.
  5. Värm mjölken och blanda med socker och kondenserad mjölk.
  6. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.
  7. Häll i resten av vätska, kardemumma, redningen och ägget.
  8. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter.
  9. Blanda i all smör och knåda till en elastisk deg som inte klibbar och fastnar. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
  10. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek.
  11. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar.
  12. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.
  14. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
  15. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.
  16. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål.
  17. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
  18. Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

Du kan göra semlorna i större format om du vill. Jag gillas små bullar för då kan jag ta flera med gott samvete. ”Något” säger mig att det är ok att ta flera. Eftersom degen är gjort på redning håller bullarna längre. Går utmärkt även att frysa in bullarna direkt efter gräddning, när dem har kallnat. Ta fram dem bara i god tid och fyll innan servering.
Gillar man inte mandelmassa kan bullarna fyllas med Nutella och grädde men då får vi kalla dem annat än semlor.
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.
Du kanske är intresserad av liknande recept:
Kanelsnurror

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.