Hokkaido japanskt mjölkbröd

A

siatiska bagare är välkända när det kommer till luftiga bröd och sockerkakor. Har alltid beundrat deras talang att baka bröd för man kan inte kalla annat än talang. Så luftiga och mjuka bröd med doft av smör och mjölk.

När jag startade mitt lilla projekt att baka Hokkaido mjölkbröd för första gången var det inte utan blandade känslor. Vem vill misslyckas? Tänk om bröden inte blir så luftiga och sockervaddsmjuka som det ska vara? Googlar man fram bilder på brödet så förstår man vad jag fruktat. Alltså detta japanska mjölkbröd…
Men jag brukar inte vara den som ger sig om något ser och låter krångligt eller svårt utan antar utmaningen. Så detta bröd fick bli min utmaning i en kall och snörik lördag.
Det som är typiskt för detta bröd och som alla recept där ute har gemensamt är tangzgong redningen ( även känt som water roux) som gör brödet mjuk och luftigt.
***For recipe in English scroll down.
Recipe in Swedish:

HOKKAIDO JAPANSKT MJÖLKBRÖD

En sats ger 2 brödlimpor, ca 16-20 skivor
Tid: 3 timmar
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser Tangzhong redning (deg):
 • 1 dl mjöl
 • 1 1/4 dl mjölk
 • 1 1/4 dl vatten
Ingredienser deg:

 • 1 sats tangzhong redning
 • 50 g färsk jäst
 • 1 dl socker
 • 2 1/2 mjölk/grädde ( själv tog 1 1/2 dl mjölk och 1 dl grädde) varm, ca 37 grader.
 • 2 ägg
 • 1 msk kondenserad mjölk eller mjölkpulver
 • 1/4 tsk salt
 • 125 g smör rumstempererat
 • 11 3/4 dl vetemjöl
Instruktioner:
 1. Blanda alla ingredienser till tangzhong redningen i en kastrul till en slät mix och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås.
 2. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.
 3. Blanda jästen med mjölk, ägg, socker, kondenserad mjölk och tangzhong redningen.
 4. Häll i köksassistenten tillsammans med mjölet blandat med salt. Knåda i maskin ca 5 minuter.
 5. Lägg i smöret i små bitar och knåda för 10 minuter. Degen är fuktig, lite smörig men fastnar inte.
 6. Lägg degen i en smörd djup skål och täck med plastfolje eller en kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Min deg fick jäsa i 1,5 timme eftersom jag hade lite annat att göra.
 7. Sätt ugnen på 175º.
 8. Klä 2 avlånga formar med bakplåtspapper. Dela degen i 8 lika bitar på bakbordet. Inget extra mjöl behövs.
 9. Antingen direkt med händerna eller med kavel, kavla varje bit till en rektangel, 20 X 10 cm. Vik varje bit från den korta sidan mot mitten så du får 3 lager. Rulla sen ihop och lägg bitarna med skarven neråt, 4 stycken i varje form.
 10. Täck med en kökshanduk och låt bröden jäsa minst 30 minuter.
 11. Pensla bröden med lite äggvita vispat med mjölj.
 12. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30-45 minuter beroende på ugn. Bröden ska ha fått en fin gyllene brun färg på ytan. Mina bröd slutade inte växa i ugnen och blev otroligt höga och fina.
 13. Låt bröden svalna något i formarna övertäckta med kökshandduk innan du tar ut dem.

Njut ett glas kall mjölk till en varm brödskiva. Jag tog två skivor. Men börjar man äta blir det svårt att sluta.
detta är det perfekta frukostbrödet och håller sig färskt länge. Går alldeles utmärkt att rosta.

Recipe in English:

Hokkaido japanese sweet milk loaf
Makes two tall 9- x 4-inch loaf
Time: 3 hours
Difficulty: prety easy
Rate: SSSSS+++++

For the tangzhong:

 • 1 1/4 dl water
 • 1 1/4 dl milk
 • 1 dl bread flour

For the dough:

1 1/2 dl whole milk
50 g fresh yeast
11 3/4 dl bread flour
1/4 teaspoons salt
1 dl sugar
1 dl heavy whipping cream
1 tablespoon sweetened condensed milk or milk powder (optional)
2 eggs + 1 eggwhite for the egg wash
125 g butter, softened

Whisk together water, milk and flor (for tangzhong) until no lumps remain. Heat the mixture over medium-low heat, whisking constantly. It should thicken to a gel-like consistency after just a few minutes. Remove it from the heat and transfer it to a small, clean bowl. Let cool to room temperature.
Next, heat the milk briefly to just above room temperature, about 25 C or lukewarm to the touch (I do this simply by microwaving it for 10 to 15 seconds). Whisk the yeast with milk, cream, sugar, sweetened condensed milk, eggs and tangzhong. In the meantime, sift together the bread flour and salt, in a kitchen aid. Mix well in the dry ingredients and pour in all of the wet ingredients. Knead for 4 to 5 minutes, or until the dough forms a semi-smooth ball. Add all butter to the dough kneading about 10-12 minutes. The dough will be eventually form a soft and pliable dough that’s easy to work with, until the dough becomes smooth and elastic. Place the dough in a large bowl with plenty of room and cover the bowl with plastic wrap or a damp towel. Let rise for 1 to 2 hours, or until well doubled. Alternatively, you can let the dough proof overnight in the refrigerator, which I prefer. The dough should be fine for up to 24 hours. Once the dough is doubled, turn it out and punch it down. Divide it into eith equal pieces. For each piece, roll the dough out to a long rectangel, about 20 X 10 cm. Fold the oval into thirds widthwise, then flatten again. Roll the dough up lengthwise, then place into the loaf pan. Repeat with remaining pieces. Let the dough rise again until it’s nearly doubled, another 30 minutes and up to an hour or so.

After about 40 minutes, preheat the oven to 350° F ( 175º C ). Whisk your eggwhite with a splash of milk or water, and brush the egg wash over the dough. Bake for about 30 minutes, or until golden-brown on top. (If your heating element is at the top of your oven and the bread begins to brown too quickly, cover with foil to prevent burning.) When it’s done, the bread will sound hollow when tapped. Let it cool briefly, then slice and enjoy!

Thank you for stopping by. Enjoy!

Kanelsnurror

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.