Pepparkaksfyllda bullar

V

ansinigt förföriska dofter av kardemummabullar fyllda med pepparkakskräm och smör. Mycket smör och extra mycket fyllning. Hela köket doftar varmt, vinter och jul. En nygräddad bulle ihop med ett glas kall mjölk är allt som behövs. Lycka.

Att göra bullar ska inte vara så svårt, svårare saker har man bakat. Men att göra knutar eller nystan är en annan historia. Jag fick kämpa ganska länge med bullarna idag och insåg mig besegrad till slut, det är inte riktigt min grej. Kommer behöva öva mer och mer och jag ger mig inte innan dem blir perfekta. Tycker att det blir bättre och bättre för varje gång jag bakar dem, känns som jag har full koll på hur jag ska göra steg för steg för att att sen, helt plötsligt, få helt ”vanställda” knutar.
Dessa blev trots allt ganska ok även om det kändes som jag hade tummet mitt i och inte fick någon ordning på snurrandet. Ingen hemma som klagade på utseendet, det är något som bara jag kan se, som om jag tar på speciala glasögon och ser alla fel och ojämtheter.
Ni som har följt min blogg ett tag vet att jag är envis och inte ger mig så lätt. Övning ger färdighet. Jag måste baka dem oftare. Det kommer bli en fortsättning…

PEPPARKAKSFYLLDA BULLAR

En sats ger ca 20 rejäla bullar, XL size eller 30 stycken mindre bullar (alternativt 2 längder)
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser deg:
  • 2 1/2 dl vispgrädde fingervarm
  • 2 1/2 dl standard mjölk fingervarm
  • 50 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 100 g normalsaltat smält smör
  • 14 -16 dl mjöl ( använder Ramlösa Kvarns Manitoba Cream som ger saftiga och luftiga bröd)

Ingredienser pepparkaksfyllning:

  • 200 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel malen
  • 2 tsk kardemumma malen
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk nejlika malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk mjöl

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.
  2. Blanda med resterande vätska och häll i ca 14 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent.
  3. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
  4. Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 45 minuter till en timme, till dubbelstorlek.
  5. Under tiden sätt ugnen på 200 grader och blanda ihop fyllningen till en jämn smet samt ställ åt sidan.
  6. När degen har jäst färdigt dela den i två bitar. Kavla varje bit till en rektangen ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan.
  7. Skär fingertjocka remsor ut med långsidan.
  8. Knyt till nystan eller rulla till bullar och skär, vilket du gillar.
  9. Lägg bullarna gläst på bakplåtspapperklätt plåt och låt dem jäsa under handduk ca 45 minuter, till dubbel storlek.
  10. Grädda i 175º till 150º C i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 15 -20 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Helst att du gräddar bullarna långsamt så dem hinner jäsa mer i ugnen och bli genomgräddade än att dem bara bränns på ytan. Tänk på att ju större bullar desto mer tid behöver dem i ugnen. Mina bullar växte mer i ugnen, hade värmen på 150º första halvan av tiden.
  11. Ta ut bullarna och pensla med smält smör och rulla i strösocker. Vill du inte ha strösöcker på kan du innan gräddningen, pensla på lättvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda sen som vanligt.
  12. Låt bullarna svalna under en handduk.

Personligen tycker jag mer om strösocker än pärlsocker på bullarna men det är en smaksak. Denna gång blev det ändå pärlsocker på.

Sen ska det vara rejält med smör. Pepparkaksfyllningen blev verkligen en hit och gav en julig touch, precis som tanken var. Trodde jag skulle frysa in hälften av bullarna inför jul men nej…alldeles för goda.
Vi bestämde oss för att äta upp dem för jag kan alltid baka en ny sats senare.
Vad finns det mer att säga? Just det…Glad 3:e Advent!

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.