CHOKLAD BABKA VETEBRÖD

Nu får jag sätta fart om jag ska komma någon vart under 2017. Resans första stopp blir i Polen. Det ligger närmast med färjan från Nynäshamn så det var inget svårt val. Ha ha…skojar bara. Vad finns det för typiskt polskt undrar ni då? Mycket så klart men jag tänker på Babka.
Vackert sött bröd som kan varieras med olika fyllningar. Det finns otroligt många varianter på Babka. Själv har jag fastnat för choklad. Det är väl ingen överraskning för någon längre …jag fastnar alltid för choklad. Det här brödet blir en korsning mellan vanlig vetelängd och brioche med massor av smör emellan och knaprig topping.
Måste erkänna att jag var till en början skeptisk till topping och funderade flera gånger på att skippa den. Strävar alltid efter saftiga och luftiga bröd och var rädd att toppingen bara skulle göra brödet hårdare och torrare.
Är så glad att min nyfikenhet tog över och jag testade toppingen.
Tänk dig lager på lager av smörig brioche varvad med chokladfyllning och sen indränkt bokstavligen i smörig knaprig topping…
Vill ni läsa mer om ”min bak-resa” kan ni göra det här. Vart tycker ni nästa stopp skall bli?

CHOKLAD BABKA VETEBRÖD

En sats ger 2 limpor
Tid: 10-12 timmar (det går att snabba på jäsningsprocessen men långsamt jäsning ger luftigare och saftigare bröd)
Svårighetsgrad: ganska så enkelt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser deg:
  • 8 1/2 dl mjöl (har använt Manitoba Cream som ger väldigt luftiga bröd)
  • 1 dl strösocker
  • 10 g torrjäst
  • 3 ägg
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1/4 tsk salt (uteslut om du använder normalsaltat smör)
  • 150 g rumstempererat smör i små kuber
  • lite neutral olja till skålen
Ingredienser chokladfyllning:
  • 130 g choklad (välj den sort du gillar men till ljus choklad uteslut eller halvera sockermängden)
  • 100 g smör
  • 2/3 dl strösocker
  • 3-4 msk kakao
Ingredienser topping:
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl mjöl
  • 4-5 msk rumstempererat smör
Instruktioner:
  1. Blanda alla torra ingredienserna i köksassistent*.
  2. Tillsätt ägg och mjölk och kör på medelhastighet för ca 3 minuter.
  3. Tillsätt smöret några kuber åt gången. Kör sen i ca 10 minuter tills degen släpper kanterna och har blivit blank och smidig.
  4. Forma degen till en boll och lägg den i en oljad skål. Ställ kallt i kylskåpet minst 6 timmar eller över natten. Min deg fick villa i kylskåpet över natten. Tidigt på morgonen tog jag fram den kalla degen och lät den komma till rumstemperatur. Det tog lite tid så jag passade på att somna om. Inte ofta jag gör det annars.
  5. Under tiden degen jäser förbered fyllningen och topping.
  6. Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Rör i ev sockret och ta bort från spisen. När allt choklad har smält blanda i kakao. Börja med 3 msk så inte fyllningen blir för tjock. Låt den svalna.
  7. Blanda alla ingredienser till topping till en gryning massa och ställ åt sidan.
  8. Klä två formar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  9. Dela degen i två lika delar. Plasta in den du inte kommer arbeta med och ställ åt sidan.
  10. Ta upp den ena degbiten på lätt mjölat bakbord och kavla tunt till en rektangel. Det gör inte så mycket om dina kanter inte är helt helt raka. Tänkbara på att kavla så du får ena sidan dubbelt så lång som din form.
  11. Bre på halva chokladfyllningen men lämna ca en cm på kanterna. Rulla från den långa sidan och stäng både ändarna och kanten ordentligt så ingen choklad ev rinner ut. Vrid lite rullen åt olika hål samt dra lite i den försiktigt. Lägg ena änden i formen, pensla med lite uppvispad äggvita och strö ca 1/4 del av toppingen. Lägg sen den andra halvan av rullen över i formen, pensla med ägg och strö över 1/4 del av toppingen. Upprepa samma procedur med den andra degbiten.
  12. Täck formarna med en fuktig kökshandduk och låt bröden jäsa på en varm plats minst 1 timme. Mina bröd fick jäsa i 1,5 timme.
  13. När det återstår ca 20- 30 minuter av jäsningstiden sätt ugnen på 200º C.
  14. Grädda bröden i ca 30-35 minuter eller tills dem känns färdiga. Kontrollera med en tandpetare att den kommer ut torrt. Låt bröden kallan på galler innan du avnjuter en bit eller två.

* Har du ingen assistent går det att knåda degen för hand förstås. Knåda riktigt ordentligt efter att du har inkorporerat allt smör.
Toppingen ger en knaprig yta, det blir jätte gott med den på men det går självklart att utesluta. Pensla bara de färdiga bröden med smör och strö lite socker när du har tagit ut dem från ugnen.
Det är gott att blanda malda nötter (pecan-, hassel- eller valnötter) i chokladfyllningen. Även malen kanel blandad i choklad ska vara jätte gott. Testa dig fram till den fyllning du gillar bäst.
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.