VIENNOISE BICOLORE FRUKOSTBRÖD

frukostbröd
V

ad säger ni om fransk frukost till helgen? Då tänker ni säkert på de klassiska croissanter och pains au chocolat som alla äter i Frankrike men har ni hört talas om Viennoise förut? Snubblade över ordet Viennoise när jag surfade runt på nätet häromvecka. Gjorde en riktig undersökning, testade och ändrade, experimenterade lite till och efter att jag hade gjort någon extra justering kände jag mig nöjd med receptet. Blev super exalterad över bilderna också. Tar aldrig nuförtiden bilder i annat än dagsljus. Älskar de mjuka och något mörkare färgerna. Naturliga. Men vinter i Sverige blir ett bekymmer. Det finns så få timmar på dygnet jag hinner fotografera i dagsljus. Det gäller att tajma in när man blir klar med bakverket, att kunna ta bilderna under processen, för steg-för-steg, att bevaka bakverket så inte familjen hugger i innan jag blir klar. Det är näst intill omöjligt att jobba med det annat än på helgerna.

Brödet blev bra som sagt och min man hann stjäla ett bröd innan jag hade förberett klart för fotograferingen.
”Dem hinner kallna annars innan du blir klar med bilderna”, sa han skakande på axlarna. Fick lite dåligt samvete att jag hade röt till honom. Sen såg jag att han hade tagit mitt bästa bröd, det som låg på träplankan på köksbordet och som jag skulle fotografera först. Nej, nej, nej. Kände hur paniken steg och fick nästan en klump i halsen.
”Du får sluta fota i köket då, man kommer hit för man är hungrig och så doftar det så vansinnigt gott…” .
Då förstod jag att brödet fick tummen up och klumpen i halsen försvann lika snabbt som den hade kommit.
Visst har min man rätt angående köket, även om jag aldrig skulle erkänna det högt, men köket är min lekplats och här är det MINA regler som gäller.

Men vad är Viennoise?
Viennoise är en typ av bröd, något mellan pain au lait ( mjölkbröd ) och en brioche, i en baguette form. Brödet äts med smör och marmelad på, nutella eller varför inte bara som det är?
Super lätt recept som även nybörjare lyckas med och så saftigt och smörrikt.

FRUKOSTBRÖD VIENNOISE

En sats ger 5 halvbaguette eller 2 stora baguette
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser deg:

 • 500 g vetemjöl
 • 4,5 g torr torrjäst
 • 2 1/2 dl kylskåpskall mjölk ( brukar använda hälften mjölk och hälften grädde)
 • 1 ägg + äggvita att pensla med innan gräddning
 • 50 g strösocker
 • 75 g smör rumstempererat
 • 1/2 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
 • 15 g kakaopulver + 15 g muscovadosocker (uteslut om du vill göra endast ljusa bröd)
INSTRUKTIONER:
 1. I en stor skål lägga mjöl, mjölk, ägg, salt och torrjäst. Blanda ingredienserna väl. Beroende på mjölsort kommer du ev att behöva tillsätta mer. Degen ska vara hanterbart men inte alltför torr eller alltför hydrerad.
 2. Blanda sockret i degen och knåda ett par minuter sen integrera smöret i 2-3 omgångar. Knåda ordentligt för att integrera smöret helt innan du lägger i nästa del. Degen blir mjuk och smidig.
 3. Dela degen i två delar, den ena bör väga ca 40 g mindre, men vi kommer tillsätta kakao och socker så det blir lika mycket sen. Lägg den ljusa degen i en skål lätt smord med olja och täck med plastfolie.
 4. I den andra degen tillsätt kakaopulver och knåda tills du får en fullständigt homogen deg. Tillsätt sockret och arbete degen lite till för att få den jämn. Om du ​​tycker att degen känns lite för torr, kan du tillägga ca 1-2 msk mjölk.
 5. Lägg choklad degen i en skål, lätt smord, täck med plastfolie och låt den jäsa tillsammans med den ljusa till minst dubbel volym. I mitt fall fick båda vila från sent på fredagskväll till tidigt lördag morgon. Hade ställt båda skålarna vid fönstret i köket. Med fönstret öppet på glänt i november, fick jag en ganska sval kökstemperatur och degen fick kalljäsa långsamt. Synd att jag missade ta en bild på de färdigt jästa degarna. Hade fått så fina tunna bubblor på ytan.
 6. Dela varje deg i 5 lika delar, dem kommer väga mellan 90-95 g var.
 7. Kavla en ljus degbit ca 5-6 cm bredd och ca 12-15 cm lång. Rulla tjockt en choklad degbit och lägg i mitten på den kavlade ljusa degen. För ihop kanterna och täck hela choklad degen. Nyp ordentligt för att försegla och vänd med skarven neråt. Med båda händerna rulla lätt för att ge en viss längd i brödet, precis som man gör för att avsluta en baguette. Ställ på bakplåtspapper på en plåt och täck med en kökshandduk.
 8. Upprepa samma procedur med en av choklad degbitarna som du sen lägger en ljus degbit i mitten o s v tills du har använt alla degbitar, både ljusa och choklad. Jag gjorde 3 ljusa och 2 choklad bröd.
 9. Lägg bröden gläst på bakplåtspapper beklätt plåt, dem kommer växa både under jäsning och gräddning.
 10. Med hjälp av en kniv eller ett rakblad skapa ett fint mönster på ytan av varje viennoise. Genom att skära ”toppskiktet”, alltså ytterlager, kan vi se den andra färgen under den och det blir mer framträdande ju mer tid som bröden växer. Täck bröden med en kökshandduk och låt dem jäsa tills dem nästan fördubblats i volym.
 11. Sätt under tiden ugnen på 200º C.
  Mina viennoise fick nu sin andra och sista jäsning. Det tog ca 30-45 minuter mer eller mindre.
 12. När bröden har jäst färdigt pensla dem med uppvispad äggvita och ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175º C och grädda bröden för ca 15-20 minuter beroende på ugn.
 13. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler under en kökshandduk.

Det var länge sen jag hade så roligt när jag bakade bröd, alltså riktigt riktigt roligt. Nu har jag flera idéer om hur jag vill göra nästa gång för det kommer definitivt att bli en nästa gång, och säkert en gång till. Bröden håller sig saftiga väldigt länge och påminner mycket om brioche fast inte lika söt. Hoppas att ni blir nyfikna och provar för ni kommer inte ångra er.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.