DESSERT MED RABARBER OCH HALLONKOMPOTT

dessert med rabarber och hallonkompott

Dessert med rabarber och hallonkompott. Jag skäm att jag har inte hunnit publicera inlägget tidigare men men… Låt mig presentera  godaste rabarber och hallondessert serverat i de vackraste glasen. Jag vet att det låter knasigt men om jag hittar något vackert så kan jag hitta på ett bakverk som passar till.  Jag sa ju att det låter knasigt. Men testa desserten till Nyårssupén, Morsdag eller kanske till Midsommar. Byt ut rabarber och hallonkompott mot andra frukt och bär som är i säsong eller du gillar. HÄR ser du hur lätt du svänger ihop desserten.

dessert med rabarber och hallonkompott

DESSERT MED RABARBER OCH HALLONKOMPOTT

Antal: 4 portioner
Tid: ca 30 min
 
Rabarber och hallonkompott*:
  • 2 rabarberstjälkar, delade i 1 cm bitar
  • 100 g frysta hallon
  • 1 dl gelesocker
  • 1 dl vatten
  • saft av 1/2 citron
Botten:
  • 8 st Digestive kex, finkrossade
  • 40 g smör, smält
Vanilj och kardemummadessert:
  • 100 g färskost naturell
  • 1 dl sötad kondenserad mjölk
  • 3 dl vispgrädde (byt ut  1,5 dl mot mjölk för lösare dessert)
  • 1/4 tsk kardemummakärnor mortlade
Garnering:
  • kexsmulor
  • 4 msk rabarber och hallonkompott
  • ätbara blommor eller grönt (myntablad eller citronmeliss)
GÖR SÅ:
  1. I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till kompott. Låt puttra på låg värme tills rabarbern blir mjuka.
    Ta bort från plattan och låt kompotten kallna. Förvaras i burk med lock i kyllskåp.
  2. Blanda kex och smält smör till en blöt grynig massa. Ställ åt sidan.
  3. Rör färskosten mjukt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
  4. Ta fram dina glas. Fördela kexsmulet men spara ca 3-4 msk till garnering.
  5. Fördela kompotten över kexet, spara ca 3-4 msk till garnering.
  6. Häll överostsmeten och jämna till ytan. 
  7. Garnera med en klick kompott. Strö över kexsmul och dekorera med blommor eller grönt.
  8. Kan serveras omgående eller förvaras i kylskåp till servering ( i upp till ett dygn).

* byt ut rabarber eller hallon mot annat. T ex bara hallon ( dubbla mängden), blåbär, lingon, körsbär eller äpple kanske? Du behöver inte göra själv kompott utan köp färdigt. 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.