A perfect mess – En tårta med allt och lite till

Det blev en salig röra, en tårta med allt och lite till. Överraskningstårta till min bästa kompis födelsedag.Vet inte ens vad jag ska kalla den. Ni kanske kan hjälpa mig vetja!
Hade en bild i huvudet hur tårtan skulle se ut och den blev ännu bättre. Jag vet att det är ofint att skryta men j*klar vad nöjd jag blev. Hade svårt att lämna ifrån mig tårtan nu på morgonen. Ha ha ha. Får se till att göra mig en egen liten tårta snart.
Det är saftiga One bowl chokladbottnar med cream cheese frosting och rabarbercurd, toppad med rinnande choklad ganache, bränt italiensk maräng, kaksmulor, bitar av mörk, ljus och vit chokladdekorationer samt rispuffar i ljuschoklad. Just det… några körsbärsblommor i sockerpasta också.
♥ A perfect mess – En tårta med allt och lite till ♥
Det blir en hög tårta på fyra bottnar, ca 10-12 bitar
Tid: ca 2 timmar effektiv tid
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser chocolate cake, One Bowl Chocolate

Receptet ger 4 runda bottnar på ca 18 cm
  • 4,75 dl mjöl
  • 4,75 dl socker sugar
  • 1,75 dl mörk kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsp salt
  • 2 stora ägg
  • 2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vanilla
  • 2,4 dl kokt vatten
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
Vispa i sist det kokta vatten. Var förslktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
Ingredienser cream cheese frosting:
  • 400 g Philadelphia ost eller annan färskost
  • 1 dl vispgrädde
  • 3-4 dl florsocker
  • ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m.
Vispa färskosten och sen häll vispgrädde lite i taget under fortsatt vispning.
Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.
Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
Montera tårtan med cream cheese frosting emellan. Jag bredde på rabarbercurd på andra chokladbotten innan jag la på cream cheese. Bara för att få en lite syrligt fräsch smak. Låt tårtan stå kallt tills du förbereder marängen och ganachen.
Ingredienser Italiensk maräng:
Till tårta behövs bara en halv sats men det är så svårt att göra med små mängder tycker jag.
Därför gjorde jag en hel sats som i receptet och halva mängden blandade jag med 150 g rumsvarmt smör och fick den lenaste imbc ( Italian meringue butter cream). Denna kräm klarar sig utmärkt i kyllskåp eller frys faktiskt. Kommer bli några macarones på den snart.

  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 0,5 tsk tartar, ättika eller citronsaft (används för att äggvitorna inte blir övervispade)
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker och tartar (ättika eller citron) till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen marängen ca 5 minuter tills den har kallnat, är blank, styv och luftig.
Halva marängen används till tårtan och den andra halva blandas med smör till kräm och sparas i kylskap (ifall du har gjort hel sats).
Ingredienser rinnande choklad ganache:
  • 150 g mörkchoklad i bitar
  • 1 dl vispgrädde
Lägg choklad och grädde i en kastrul och värm på spisen tills chokladen har smält och du får en jämn och blank tjock sås. Vispa inte kraftight för då bildas luft bubblor.
Häll en tredje del av chokladen i mitten på toppen på tårtan och med backsidan av en sked eller med en spade, stryk ganachen utåt mot kanterna. Ta inte en altför stor mängd utan “knuffa” nedanför kanterna lite choklad i taget. På vissa ställen lägger du mer och på vissa mindre. Häll mer ganache på toppen och arbeta dig utåt. Lite i taget. Ställ tårtan kallt tills chokladen har stelnat lite. Sen är det bara att dekorera.
Maränger ska brännas av med en brullébrännare. Stick chokladbitarna i ganachen, strö på kaksmulor och rispuffar. Ja, ni ser på bilderna, det blev en salig röra.
Vad ska jag kalla tårtan då, några förslag?
Tack för att ni tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.