VARZA Á LA CLUJ, RUMÄNSK VITKÅLSLASAGNE

Nja kanske inte lasagne eller gratäng. Vi kan kalla rätten kåldolmar för den lata kocken. Både enkelt, billigt och så gott. Du måste testa denna. Rumänsk mat när det är som bäst.
Tid: – minuter
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
- 500 g nötfärs
- 850 g surkål i burk
- 1 gul lök riven
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapuré eller 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk malen svartpeppar
- 3 dl grötris
- 2 msk vegeta allkrydda
- 1 tsk malen svartpeppar
- ca 5 dl vatten
- 0,5 paprika
- 3-4 körsbärstomater halverade
- persilja
Gör så:
- Koka riset enligt anvisningarna på fpk. Behöver ej vara färdigt kokt.
- Stek köttfärsen i olja. Tillsätt lök och kryddor och fräs någon minut eller två.
- Skölj surkålen i kallt vatten ( då är det mindre surt) och låt rinna av i durkslag.
- Blanda vegeta med 1 tsk svartpeppar.
- I en ugnsform lägg hälften av surkålen, strö över hälften av kryddblandningen och lägg över hälften av riset.
- Häll över färsen. Fortsätt med resterande ris och avsluta med surkål. Strö över resten av kryddorna.
- Garnera ev med paprika och tomathalvor. Häll över vatten så precis täcker.
- Skjuts in i mitten av ugnen i ca 175 grader för ca 45 till 60 min. Kålen ska få en fin färg och vara klar.
- Servera varm med crème fraiche och ev en bit bröd.


