Denna uppochner blåbärskaka med kardemumma är så saftig och god att du måste släppa allt och ställa dig i köket och baka den. Men baka den med färska eller frysta skogsblåbär. Använd inte den amerikanska varianten på jätteblåbär som är ljusa i köttet. Blir varken samma färg men framför allt samma smak. Och lita på mig, kardemumma och blåbär passar superbra ihop.
UPPOCHNER BLÅBÄRSKAKA MED KARDEMUMMA
INGREDIENSER:
Antal: ca 12 bitar Tid: ca 1 timme
Smet:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk malen kardemumma
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
Fyllning/topping:
3 dl skogsblåbär färska eller frysta
1 dl muscovadosocker
INSTRUKTIONER:
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och smörj och mjöla en rund form , ca 20 cm. Ställ åt sidan.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.
Tillsätt mjölblandningen och vispa jämnt.
Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
Strö muscovadosocker i botten på formen. Häll blåbären över.
Häll smeten över och släta till ytan.
Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat.