SAFTIG MANDELKAKA MED APRIKOSER
En saftig mandelkaka med aprikoser som kan bakas med päron eller plommon efter säsong.
Tid:
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
- 1.75 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 2.25 dl filmjölk
- 0.75 dl olja
- 0.75 dl mandelmjöl
- 3.25 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 0.5 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 6- 8 urkärnade och delade i fyra aprikoser
- Mandelflarn att strö över
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt fodra botten och sidorna på en rund form, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker luftigt.
- I en annan skål blanda väl vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, bikarbonat, salt och mandelmjöl.
- Tillsätt mjölblandningen, oljan och filmjölken till äggen och blanda till en jämn smet.
- Häll i formen och lägg på aprikosbitarna i vilken typ av mönster du vill. Strö över mandelflarn.
- Grädda i minten av ugnen för 30- 35 minuter eller tills kakan känns klar i mitten.
- Låt kakan vila i formen 10 minuter innan du tar ut och pilar bort pappret. Låt den kallna helt innan du siktar florsocker och delar den i skivor.