SAFFRANSBULLAR MED BLÅBÄR OCH KARDEMUMMA


Saffransbullar i augusti. Behöver jag säga mer? Nej egentligen inte men jag kommer försvara mig ändå. Det är knådfria saffransbullar med blåbär, massa smör och kardemumma i. Drömmen. Alla i familjen var skeptiska till att jag stod i köket igår kväll och bakade saffransbullar, men när de smakade, då ”smälte” alla. Testa du också vettja!
Tid:
Antal: 2024 portioner
Ingredienser:
- 2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)
- 1.5 tsk torrjäst
- 1.5 dl strösocker
- 150 g normal saltat smör, kallt
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 0.5 tsk kardemumma malen
- 2 tsk vaniljsocker
- 9 dl + 5-7 dl vetemjöl
- 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3-4 msk vetemjöl
- 2 dl färska eller frysta otinade skogsblåbär
- 1.5 dl brun farin
- 1.5 dl vatten
- Kardemumma, mortlad att sikta över
Gör så:
- I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
- Tillsätt resterande vetemjöl, börja med 5 dl och upp till 7 dl, lite i taget och blanda väl
- Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan
- Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna
- Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta
- Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens
- Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen
- Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
- Byt ut blåbär mot hallon, så så gott med både söt och syrligt.


