RUMÄNSKA FYLLDA PAPRIKOR


Makalöst god maträtt. I Rumänien görs det på köttfärs eller blandfärs. Jag gör den uteslutet på nötfärs.
Tid: 50
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
- 12 medelstora paprikor (valfri färg)
- ca 1 kg nöt eller blandfärs
- 1 gullök, hackad
- 1 dl persilja, finhackad
- 1,5 dl ris, gröt eller lång kornigt ris
- 0,5 dl Vegeta allkrydda eller en grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
- 1 msk mild paprikapulver
- en knippe persilja
- en burk finkrossade tomater
- vatten
- 2 msk Vegeta allkrydda
Gör så:
- Koka nedersta delen av ugnen för ca 45-60 min. Ta ut formen och vänd paprikorna efter ca 20-25 minuter. När kötet känns nästan klart ta bort lock och stek de tills de har fått en fin yta och såsen har reducerats.
- Behöver du tillsätta mer vatten innan paprikorna är klara så gör det.
- Servera med såsen och toppa med créme fraîche eller gräddfil. Gott med en brödbit också.
- Du behöver inte ugnskoka/steka dom utan kan koka på spisen i en djup kastrull med lock.
- Ta bort kärnhuset i paprikorna och sköj i kallt vatten.
- I en skål lägg nötfärs, hackad gullök och finhackad persilja. Tillsätt riset, allkryddan, salt, peppar, paprikapulver och ev chiliflakes. Blanda väl.
- Fyll paprikorna och lägg de i en djup ugnsform eller kastrull.
- Lägg en persiljeknippe i formen. Häll över krossade tomater och fyll på med vatten så nästan täcker paprikorna.
- Strö över allkrydda och täck med lovk eller aluminiumfolie.