RUMÄNSK FLÄSKFILÉGRYTA


Godaste köttgryta, en mustig rumänsk gryta. Klar på under en timme. Bästa söndagsmaten och kanske till en eller två matlådor i veckan som kommer.
Tid: 40
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- 700 g fläskfilé, kotlett eller karré (benfria och skurna i mindre bitar)
- 4-5 msk rapsolja
- 2 stora gullökar finhackade
- 1 stor röd paprika urkärnad och finhackad
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater (har använt Mutti)
- 1 msk paprikapulver
- 3-4 msk allkrydda/ vegeta eller 2 grönsaksbuljongsrnkngar
- 5 dl vatten + extra vb
- Salt efter smak
- Svartpeppar
- 1 dl hackad persilja eller dill
Gör så:
- Heta upp lite olja i en kastrull. Brynt köttbitarna i. Tillsätt svartpeppar
- När köttet har fått färg tillsätt gullök. Stek ett par minuter på medelvärme under omrörning tills löken är glansig
- Tillsätt paprika och vitlök och stek tills paprika blir mjuk
- Tillsätt en burk med krossade tomater, allkrydda och paprikapulver samt vatten. Rör om och låt puttra med lock på tills köttet är mjukt och grytbasen blir tjock/ såsig
- Tillsätt mer vatten om det behövs, 1 dl i taget. Och rör om då och då
- Smaka av med salt efter smak när grytan är klar. Strö över persilja eller dill
- Servera med hemmagjord potatismos, kokt potatis eller ris
- Du kan byta ut fläsk mot kycklingfilé rakt av