RISGRYNSGRÖT­KAKA MED JORDGUBBSSÅS

Om jag säger risgrynsgrötkaka vad säger du? Sjukt! Sjukt gott! Nu kan jag äta kaka till frukosten och det känns ändå rätt. Alltså gröt hela dagen. Älskar gröt, är ju svag för gröt och kan äta tre gånger om dagen utan problem så du förstår… Jag skaffade mig problem när jag skapade detta recept. Men gott som tusan. Och lätt att göra glutenfri, mjölkfri, sockerfri och även vegansk. Här får ni en glutenfri och laktosfri variant med mindre socker men du bestämmer hur din kaka ska smaka. Och visst kommer jag servera vispad grädde eller chokladsås till den men det får bli som efterrätt till middagen.

Antal: 6 portioner portioner

Ingredienser:

  • 200 g (13 st ) glutenfria Digestivekex, finkrossade
  • 75 g normalsaltat smör, smält
  • 2.5 dl grötris
  • 7 – 8 dl kokosdryck
  • 2 -3 msk Dansukker Gelésocker Multi
  • 2 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 200 g färska jordgubbar

Gör så:

  1. I en kastrull på spisen koka upp grötris och kokosgryck.
  2. Sänk värmen och sjuda under lock i minst 30 minuter eller tills gröten är färdigt.
  3. Rör i emellanåt. Tillsätt ev mer kokosdryck om det behövs.
  4. Häll i gelésocker, vaniljsocker och salt. Rör om och småkoka i någon minut.
  5. Ta bort från plattan och låt gröten kallna.
  6. Ta fram en form, ca 18-20 cm i diameter, med löstagbara kanter. Fodra formen med bakplåtspapper, både botten och kanter.
  7. Finkrossa kexen och blanda med det smälta smöret till en grynig massa.
  8. Häll i formen och tryck ner i botten på formen. Använd baksidan av en matsked. Släta till ytan och ställ formen i kylskåp i ca 10 minuter.
  9. Fyll formen med risgrynsgröt och släta till ytan. Plasta in ordentligt och ställ formen i kylskåp för minst 2 timmar.
  10. Lossa formen och ställ kakan på ett serveringsfat. Mixa jordgubbarna till en slät sås och servera till kakan.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.