NO-BAKE HAVREGRYNSRUTOR MED JORDNÖTSSMÖR OCH CHOKLAD


Ta en stund och var helt tyst. Bara titta på bilden. Känns det inte som det börjar vattnas i munnen så vet jag inte vad. Dessa no-bake havregrynsrutor med jordnötssmör och choklad är makalöst goda. Och så enkelt att göra till råga på allt. Kan lätt göras både laktos och glutenfria.
Tid: 15
Antal: 25 bitar portioner
Ingredienser:
- 225 g smör
- 1 dl brunt socker
- 1 tsk vanilj extrakt
- 7.5 dl havregryn
- 175 g ljus eller mörk choklad
- 1.5 dl jordnötssmör
Gör så:
- Klä en fyrkantig form, 20X20 cm, med bakplåtspapper och lägg åt sidan
- Smält smör och brunt socker i en stor kastrull över medium värme tills smöret har smält och sockret har löst upp sig
- Rör i vanilj och tillsätt havregryn
- Småkoka över låg värme ca 3 till 4 minuter, eller tills ingredienserna är mjuka . Rör om hela tiden
- Häll hälften av havreblandningen i formen. Jämna till ytan, tryck ner massan lätt med baksidan av en matsked
- Smält jordnötssmör och choklad i en liten skål i mikro ca 30 sekunder åt gången och rör om emellan tills den är jämn
- Häll chokladblandningen över botten i formen men spara ca 1/2 dl att ringla över sen. Bred chokladen över i en jämn lager
- Häll den resterande havreblandningen över chokladsiktet, tryck in försiktigt och ringla chokladblandningen över
- Kyl 2 till 3 timmar eller över natten
- Skölj en vass kniv i varmt vatten och skär kakan i rutor
- Förvaras svalt i låda med lock