NO-BAKE ÄPPELKAKA


En kaka du kan göra när du vill, ingen ugn som behövs. Kan göras glutenfri och vegansk superlätt. Klar på 20 minuter.
Tid:
Antal: 16 portioner
Ingredienser:
- ca 1,5-1,8 kg äpple valfri sort
- 30 g smör (ev mjölkfri margarin)
- 1 dl brun farin (annars strösocker)
- 1- 1,5 dl gelésocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk malen kanel
- 1,5 dl mannagryn (0,5-0,75 dl potatismjöl för gf alternativ)
- ca 45 st kex (ev glutenfria eller veganska)
- florsocker att sikta över
Gör så:
- Skala och dela äpplena i mindre bitar. Ta ut kärnhuset. Riv i matberedaren. Alternativt på rivjärn utan att dela de innan.
- Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt rivna äpplen, all socker, kanel och mannagryn/ potatismjöl.
- Låt puttra på låg värme tills äpplena är mjuka och all saft är borta. Rör i regelbundet så det inte fastnar i botten på kastrullen.
- Ta bort från spisen och låt fyllningen svalna 5-10 min.
- I en rektangulär form, fordrad med bakplåtspapper lägg ett lager kex. Du kan behöva trimma sista raden så de passar din form.
- Bred över halv fyllningen. Upprepa och sen avsluta med ett lager kex. Plasta in och ställ kakan kallt i minst 2 timmar.
- Sikta florsocker över innan servering. Förvaras svalt i låda med lock. Njut!!!