Mjuk vaniljkaka med vispad hallonpannacotta. Så fräsch. Så enkelt att göra och så enkelt att variera. Jag går redan runt och funderar på nästa smakkombination. Något med choklad. Botten är ju den samma som till min citronkaka med mascarponekräm. Pannacottan gjorde jag på gelesocker Multi, inget animaliskt gelatin.
VANILJKAKA MED VISPAD HALLONPANNACOTTA
Antal: 16 bitar Tid: ca 45 minuter
Smet:
125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
1 1/2 dl strösocker
2 äggvitor
2 1/2 dl filmjölk
1 tsk vaniljsocker
3 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Hallonpannacotta:
250 g frysta hallon rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl gelésocker Multi
2 1/2 dl vispgrädde
hallon och färska myntablad till garnering
INSTRUKTIONER:
I en kastrull på spisen koka upp hallonen med gelésocker och vaniljsocker. Mosa bären. Tillsätt grädden och värm upp, får inte börja koka med grädden.
Sila bort kärnorna och ställ pannacottan kallt i kylskåp så den stelnar, minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.
Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.
Låt kallna innan du vispar pannacottan till medelhårda toppar. Spritsa eller bred den över den kalla kakan.
Dela i lagom stora bitar. Garnera med hallon och färska myntablad innan servering. Förvaras i kylskåp i låda med lock.