KNÅDFRITT POTATISBRÖD


Knådfritt potatisbröd, bakat med potatis som ger smak, knaprig skorpa och supersaftigt inkråm. Sätt en deg på kvällen och baka ut den på morgonen.
Tid: 50
Antal: 16 portioner
Ingredienser:
- 9,5 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 1,5 tsk torrjäst
- 3 medelstora potatisar ( skalade, kokta och finmossade), ca 400 g skalade
- 4 dl kallt vatten (ljummet vatten om du ska snabbjäsa på 2 timmar)
- Vetemjöl till utbakning
Gör så:
- I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt potatis och sen vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in den och låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugnsvärme. Ställ en gryta med lock i ugnen så den blir riktigt varm.
- Ta upp degen på riktigt mjölat bakbord och dra ihop ändarna och forma till en rund bulle.
- Ta ut den varna grytan från ugnen och lägg degen i med bakplåtspapper under. Sätt på locket.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 40 min. Ta av locket och låt brödet gräddas utan lock 15-20 minuter till för att få en fin skorpa.
- Ta ut brödet och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa på brödet, täck med en handduk. Låt kallna helt innan du skär i skivor. Njut!
- Brödet håller sig saftig i ca en vecka

