KANELBULLAR MED BRYNT SMÖR


Jag har SÅ suktat efter dessa kanelbullar med brynt smör! Sjukt goda, saftiga och beroendeframkallande.
Tid:
Antal: 24 portioner
Ingredienser:
- 1 1/2 tsk torrjäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 150 g smör vid rumstemperatur
- 5 dl mjölk
- 1/2 tsk kardemumma malen
- 2 tsk vaniljsocker
- 9 dl + 6-7 dl vetemjöl
- 200 g brynt smör
- 1 dl brun farin strö
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk vetemjöl
- 2 msk kanel, malen
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl vatten
- Pärlsocker att sikta över
Gör så:
- I en bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg. Använder du färsk jäst lös upp den i mjölk.
- Tillsätt mer av de 6-7 dl vetemjöl, 1 dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
- Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
- Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.
- Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
- Gör ett treslag och kavla plattan jämnt. Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
- Snurra varje remsa som i video eller forma hur du vill.
- Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 45 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna känns klara.
- Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

