KANELBULLAR MED ÄPPELPAJSFYLLNING

Kanelbullar med äppelpajfyllning. Som att äta kanelbullar och en äppelsmulpaj med vaniljkräm. Bokstavligen. Saftiga knådfria kanelbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Lång jästid så läs hela receptet innan du börjar baka.
Tid:
Antal: 24 portioner
Ingredienser:
- 1.5 tsk torrjäst
- 1.5 dl strösocker
- 150 g normal saltat smör, kallt
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk kardemumma malen
- 2 tsk vaniljsocker
- 9 dl + 6-7 dl vetemjöl
- 150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk vetemjöl
- 2 msk kanel, malen
- 1/3 sats hemmagjord crème pâtissière eller enkel vaniljkräm
- 1-2 äpplen skalade och tärnade
- 25 g smör
- 0.5 dl strösocker
- 2 tsk kanel, malen
- ca 1 msk citronsaft
- 0.5 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 75 g normal saltat smör, kylskåpskallt
Gör så:
- I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
- Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
- Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar
- Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna i receptet, blir gott vilket du väljer
- Stek äppelbitarna i smör, strösocker, kanel och citronsaft. Rör i så det inte fastnar. Klart när äppelbitarna har mjuknat och ingen saft finns kvar
- Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan
- Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
- Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och bred över 2/3 delar av degplattan.
- Vik som treslag och kavla plattan jämnt.
- Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv.
- Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
- Blanda alla ingredienser till smultoppingen och ställ åt sidan.
- Med tummen eller skaften av en träslev gör en fördjupning i varje bulle och spritsa vaniljkräm i. Lägg över ca en matsked äppelfyllning och toppa med smul.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

