FILODEGSPAJ MED VANILJ OCH BÄR

Sån god och så enkel paj! Bjöd mina föräldrar på när de var på besök sist och pappa ville jag skulle baka om och om igen. Blev till att baka den 3 gånger på två veckor.

Tid:
Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 16 ark filodeg, ca 1/2 fpk
  • 200 g smör, smält
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde, ovispat
  • 2-3 dl blåbär och hallon
  • Florsocker att sikta över

Gör så:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme
  2. I en skål vispa jämt alla ingredienser till fyllningen. Ställ åt sidan
  3. Smörj en ugnsform, ca 20×30 cm och ställ åt sidan
  4. Lägg ett ark filodeg på bakbordet och pensla det med smör. Lägg ett ark till över och pensla med smör. Vik ihop arken från den långa eller korta sidan beroende på din ugnsform. Lägg i formen. Upprepa med resterande filodeg. Pensla ev med lite mer smör
  5. Grädda i mitten av ugnen tills toppen börjar få lite färg, ca 8-10 min
  6. Ta ut formen, häll över smeten och toppa med bär
  7. Grädda i mitten av ugnen tills smeten har stelnat och pajen har fått en gyllenbrun färg
  8. Låt pajen svalna/kallna i formen
  9. Serveras med florsocker över

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.