BRIOCHE BICOLORE

Briocher, vackra att titta på och som smälter i munnen. Ät de som de är eller med sylt på. Jag öser på bara massa florsocker.
Tid:
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
- 0,75 dl mjölk, varmt
- 1 msk torrjäst eller 30 g färsk
- 3 msk strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 8-10 dl vetemjöl
- 115 g smör, rumstempererat
- 2 msk kakao, osötad
- Ev lite mjölk om chokladdegen blir för kompakt
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
Gör så:
- Blanda väl 0,75 dl mjölk med jäst, strösocker och 1 msk vetemjöl. Plasta in och låt stå i 5-10 min.
- Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Börja med 8 dl vetemjöl.
- Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop.
- Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
- Dela degen i 2 delar. Blanda kakao i den ena. Lägg i två skålar. Plasta in och låt de vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålarna sen i kylskåpet för minst en timme.
- Ta upp chokladdegen på bakbordet och dela i 10-12 bitar. Gör samma sak med den andra degen.
- Kavla en bit av den vanliga degen ca 8 X 15 cm. Rulla en bit chokladdeg och lägg i mitten.
- Nyp ihop den vanliga degen så du täcker chokladdegen. Platta till och kavla lätt till ca 6 X 15 cm.
- Med en vass kniv, brödkniv eller rakblad snitta lätt ytan. Vänd plattan och rulla snett som i video. Tryck ihop ändarna på bullen och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader när det återstår ca 30 minuter av jäsningstiden.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
- Koka under tiden sockerlag av socker och vatten. Klart när sockerkristallerna har smält och får en honungsliknande konsistens.
- Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.


