Zero waste. Eller så nära noll det bara går. Denna blåbärskaka med glasyr är ett sånt projekt. Hade gjort blåbärsmousse till min födelsedagstårtan och hade silat bort blåbären. Blev en superfin puré som jag inte hade hjärta att slänga. Då bakade jag istället en yoghurtkaka som jag fyllde med blåbärspuré. Så så gott och med gott samvete också.
BLÅBÄRSKAKA MED GLASYR
INGREDIENSER:
En sats ger 10 bitar Tid: ca 1,5 h Svårighetsgrad: superlätt Betyg: SSSSS+++
Ingredienser smet:
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 2/3 dl yoghurt naturell
1/2 dl olja neutral i smaken
2 dl blåbärspuré
Ingredienser glasyr:
2 dl florsocker
1 tsk citron zest
vispgrädde till önskad konsistens
INSTRUKTIONER:
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker luftigt, ca 3 minuter.
Tillsätt vetemjöl, vaniljpasta och bakpulver. Vipa jämnt.
Tillsätt yoghurt och olja och vispa jämnt.
Vänd försiktigt blåbärspurén i smeten och häll i formen. Spara ca 1 msk puré.
Grädda kakan i nedersta delen av ugnen för ca 40-50 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr. Täck eventuellt med aluminiumfolie efter ca 30 minuter så kakan inte bränns på ytan.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå i formen i ca 5 minuter.
Ta ut och ställ på galler för att kallna helt.
Blanda florsocker, citron zest och 2 msk vispgrädde i taget tills du uppnår önskad konsistens.