BLÅBÄRSKAKA

Blåbärskaka full av härliga smaker. Svenskt Smör förhöjer verkligen alla smaker. Smörigt spröd botten, len blåbärsfyllning och en krämig färskost och smörkräm. Drömmen.
Tid: 4 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- 3.25 dl vetemjöl
- 1.25 dl florsocker
- 115 g normalsaltat Svenskt Smör
- 200 g frysta blåbär
- 3 stora ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl vetemjöl
- 2 msk citronsaft
- 200 g färskost naturell
- 100 g normalsaltat Svenskt smör
- 1 – 1.5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Lite vispgrädde
- Blåbär
- Citronmeliss
Gör så:
- Starta med att tina upp blåbären i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan dem börjar koka. Sila bort kärnor och skal. Låt purén svalna
- Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan
- Placera vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl. Addera smöret och blanda till en smulig deg
- Pressa blandningen i botten av den beredda formen i ett jämnt lager och baka i ca 10 minuter. Botten ska inte ha fått färg
- Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål
- Häll fyllningen över den delvis bakade kakbotten och baka i ca 20 minuter eller tills fyllningen är stabil, har stelnat. Ställ kylskåpskallt i minst en timme
- Innan servering, vispa färskost och smör riktigt luftigt. Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa jämnt. Häll eventuellt lite vispgrädde och vispa krämen till önskad konsistens
- Bred krämen över kakan. Garnera med blåbär och citronmeliss. Förvaras svalt