BANANKAKA MED BRYNT SMÖR


En underbar banankaka med brynt smörglasyr och pekannötter som är superenkel att baka och passar perfekt som fika eller dessert.
Tid: 30
Antal: 24 portioner
Ingredienser:
- 3.5 dl strösocker
- 2.5 dl gräddfil eller fett yoghurt
- 115 g normal saltat smör, rumstempererat
- 2 ägg
- 3 övermogna bananer, mosade
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 0.5 tsk bakpulver
- 60 g pekannötter, grovhackade
- 150 g normal saltat smör
- 3-4 dl florsocker
- 0.5 – 1 dl vispgrädde för att få glasyren till rätt konsistens.
- 40 g pekannötter, halvor, till garnering
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smörj in och mjöla. Ställ åt sidan.
- I en skål häll strösocker, gräddfil, smör och ägg. Vispa till en jämn smet.
- Tillsätt de mosade bananerna och vispa jämnt.
- Tillsätt de resterande ingredienserna och vänd med en slickepott tills du får en jämn smet.
- Häll smeten i den förbereda formen och grädda kakan i mitten av ugnen för 20-30 minuter, beroende på ugn, eller tills kakan har fått fin färg och är klar.
- Ta ut kakan och låt den kallna helt. Förbered glasyren. *
- Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.
- Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen. Men se till att smöret har svalnat innan. Detta steg kan du börja med.
- Vispa smöret krämigt och tillsätt 1 dl florsocker åt gången. Vispa jämnt. Smaka av efter 2 dl hur sött kräm du vill ha.
- Tillsätt ev lite vispgrädde till önskad konsistens och vispa jämnt. Bred den över den kalla kakan. Skär i rutor och garnera med pekannötter.


