BANANKAKA MED BRYNT SMÖR

En underbar banankaka med brynt smörglasyr och pekannötter som är superenkel att baka och passar perfekt som fika eller dessert.

Tid: 30
Antal: 24 portioner

Ingredienser:

  • 3.5 dl strösocker
  • 2.5 dl gräddfil eller fett yoghurt
  • 115 g normal saltat smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 3 övermogna bananer, mosade
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 60 g pekannötter, grovhackade
  • 150 g normal saltat smör
  • 3-4 dl florsocker
  • 0.5 – 1 dl vispgrädde för att få glasyren till rätt konsistens.
  • 40 g pekannötter, halvor, till garnering

Gör så:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smörj in och mjöla. Ställ åt sidan.
  2. I en skål häll strösocker, gräddfil, smör och ägg. Vispa till en jämn smet.
  3. Tillsätt de mosade bananerna och vispa jämnt.
  4. Tillsätt de resterande ingredienserna och vänd med en slickepott tills du får en jämn smet.
  5. Häll smeten i den förbereda formen och grädda kakan i mitten av ugnen för 20-30 minuter, beroende på ugn, eller tills kakan har fått fin färg och är klar.
  6. Ta ut kakan och låt den kallna helt. Förbered glasyren. *
  7. Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.
  8. Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen. Men se till att smöret har svalnat innan. Detta steg kan du börja med.
  9. Vispa smöret krämigt och tillsätt 1 dl florsocker åt gången. Vispa jämnt. Smaka av efter 2 dl hur sött kräm du vill ha. 
  10. Tillsätt ev lite vispgrädde till önskad konsistens och vispa jämnt. Bred den över den kalla kakan. Skär i rutor och garnera med pekannötter. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.