TURKISK LINSSOPPA

En enkel mättande soppa som blir så där len och syrligt god, smaksatt med citron och toppad med pulbiber krydda och persilja.
Tid: 5 minuter + 30 minuter
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
- 4 msk olivolja
- 1 liten gullök hackad
- 2 vitlöksklyftor skivade
- 1 morot skalad och delad i rondeller
- 2 mellanstora potatisar skalade och delade i 6-8 bitar
- 1,5-2 msk tomatpuré
- 2 dl röda linser
- 2 l vatten
- 2-3 msk allkrydda
- 1 tsk spiskummin
- salt och peppar
- pulbiber turkisk paprikakrydda
- citronklyftor
- ev persilja
Gör så:
- Hetta upp olja i en rymlig gryta och börja med att steka lök och vitlök tills de får lite färg.
- Tillsätt potatis och morot och stek allting lite till.
- Tillsätt tomatpuré och fräs den med en stund.
- Tvätta linserna, låt dem rinna av och vänd ner dem i grytan.
- Häll i hett vatten, allkryddan, salt och peppar. Rör om och låt soppan koka upp.
- Sänk värmen och låt soppan puttra under lock tills linserna och grönsakerna mjuknar, ca 30 min.
- Mixa soppan slät och smaksätt med spiskummin. Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan känns för tjock. Låt puttra i 5-10 min till.
- Vid servering häll upp soppan, garnera med pulbiber och pressa gärna i lite citron. Smaklig spis!

