VANILJKAKOR MED VIT CHOKLAD OCH STRÖSSEL

vaniljkakor med vit choklad och strössel

Himla goda vaniljkakor med vit choklad och strössel. Du bakar dessa i ett nafs och försvinner lika fort, det kan jag lova. Så passa på och baka dubbel sats. Du kan byta ut vit choklad och strössel mot mörk eller ljuschoklad och flingsalt. Eller toppa de med en citronglasyr. Du kan skippa topping och istället sätta ihop kakorna 2 och 2 med karamell och hackade nötter emellan. 

vaniljkakor med vit choklad och strössel

VANILJKAKOR MED VIT CHOKLAD OCH STRÖSSEL

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: ca 18-20 st
Tid: ca 30 min

Ingredienser:

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 3 1/2 – 4 dl vetemjöl
  • 100-150 g vit choklad smält att toppa kakorna med
  • valfri strössel att garnera med
GÖR SÅ:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker. Tillsätt ägget och vispa jämnt. 
  3. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och maizena till smeten och blanda väl.
  4. Plasta in degen och kyl den för ca 15-20 min. Forma till runda bollar som du lägger på plåt och plattar till med baksidan av ett glas eller med handen.
  5. Grädda kakorna i ca 10 minuter eller tills dem är klara, ska inte bli bruna.
  6. Smält vit choklad i micron, va 30 sec åt gången, blanda i och upprepa tills all choklad har smält.
  7. Låt kakorna svalna ett par minuter och sen lägg en tsk smält choklad och bred den över kakan med baksidan av skeden. Lägg på galler eller bakplåtspapper. Strö över strössel.
  8. Vänta tills chokladen har stelnat innan du ställer kakorna i en lufttätt burk med lock.

* Du kan byta ut vit choklad och strössel mot mörk eller ljuschoklad och flingsalt.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.