MARITOZZI ITALIENSKA GRÄDDFYLLDA BULLAR

Maritozzi italienska gräddfyllda bullar

Saftiga Maritozzi italienska gräddfyllda bullar när suget slår in och det är runt 28 grader inne. Men vad gör man när suget kommer? Ställer sig i köket och knådar. Näää inte jag utan det blir min köksassistent. Skulle inte kunna få ihop en deg med mina bara händer i denna värme. Fy 17 så varmt men jag kan inte säga att jag inte älskar värme. HÄR ser du en video på hur jag svänger ihop bullarna. Och fyllningen kan varieras. Pistage är en klar favorit och det ska testas. Till mitt försvar så kan jag säga att jag gjorde bullarna somriga, fyllde de med grädde och jordgubbar. 

Maritozzi italienska gräddfyllda bullar

MARITOZZI ITALIENSKA GRÄDDFYLLDA BULLAR

Obs! Gräddningstiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika!

Antal ca 8-10 bullar

Deg:

  • citronzest av 1/2 citron
  • apelsinzest av 1/2 apelsin
  • 1 tsk honung
  • 1  tsk torrjäst (20 g färsk)
  • 1 dl + 1 tsk strösocker
  • 1 + 0,75 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl + 2-3 dl vetemjöl
  • 50 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 äggula att pensla bullarna med

Sockerlag:

  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Fyllning och garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • florsocker att sikta över
GÖR SÅ::
  1. Blanda citron och apelsinzest med honung i en liten skål och låt det stå och dra i minst en timme så aromerna utvecklas.
  2. I en skål blanda 0,75 dl av vetemjölet med 1 tsk strösocker, 1 tsk torrjäst (använder du färsk jäst ska du lösa upp den i lite vatten först) och 0,75 dl mjölk.
  3. Plasta in och låt stå på en varm plats tills den har fördubblat sin volym och bubblar rejält.
  4. I köksassistenten blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, citron och apelsinzest, jästblandningen och ägg.
  5. Knåda till en jämn ganska lös deg.
  6. Tillsätt smöret och knåda tills det har inkorporerats. Tillsätt resterande 2-3 dl vetemjöl, 0,5 dl i taget, och knåda in. Degen ska vara mjuk, elastisk, men inte torr.
  7. Ta upp degen på bakbordet och vik i tre från ena sidan och sen igen från motsatt sida. Se HÄR hur jag gör.
  8. Olja in lätt en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur tills den har dubblat sin volym.
  9. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  10. Ta upp degen på  bakbordet och dela den i 8 lika bitar. Rulla varje bit under bakbord och handflata till runda bullar, sen tryck lätt och gör de lite ovala (kan skippa det). Lägg på plåt och låt vila under en kökshandduk för ca 1 timme.
  11. Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen för ca 20 min eller tills de är klara.
  12. Koka strösocker och vatten till sockerlag, klar när alla sockerkristaller har lösts upp och får en honungsliknande konsistens. 
  13. Pensla bullarna direkt från ugnen med sockerlag. Låt kallna på galler.
  14. Vispa grädden och florsocker samt vaniljsocker till medelmjuka toppar.
  15. Dela bullarna på mitten fast inte hela vägen. Fyll dem med grädde och jämna den med en kniv. Sikta florsocker över och servera. Njuuuuuuut!
 

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.