JORDGUBBSKAKA MED RÅRÖRD VANILJSÅS

Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås

Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås, smakar lite som paj med vaniljsås fast utan botten. Bara den mjuka och goda pajfyllningen liksom. Drömgod och superenkelt att baka. Du behöver få igredienser, i princip det du har hemma, och du kan variera smak efter tycke. HÄR ser du hur enkelt du svänger den ihop. Testa!

Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås
Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås

JORDGUBBSKAKA MED RÅRÖRD VANILJSÅS

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: ca 8 bitar
Tid: ca 45 min

Kaka:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 115 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 ägg
  • ca 400 g jordgubbar, delade i 4
  • mandelspån, kan uteslutas

Rårörd vaniljsås:

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
GÖR SÅ:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. Fodra en rund form, ca 21-22 cm i diameter, med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. I en stor skål blanda vetemjöl och strösocker. 
  3. I en annan skål vispa jämnt äggen med det smälta smöret.
  4. Häll äggsmeten över de torra ingredienserna och blanda till en jämn tjock smet.
  5. Tillsätt 2/3 delar av jordgubbarna och blanda lätt så du inte mosar dem för mycket.
  6. Häll smeten i den förbereda formen och jämna till ytan.
  7. Strö de resterande jordgubbsbitarna över. Strö ev mandelspån över.
  8. Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  9. Låt svalna i formen och sen kallna helt på galler. 
  10. Gör vaniljsåsen under tiden. Vispa äggulor med strösocker och vaniljsocker vit och poröst.
  11. Vispa grädden till hårda toppar.
  12. Vänd grädden i äggsmeten och blanda jämnt.
  13. Förvaras kallt i tättslutande burk med lock.
  14. Servera kakan riktigt kall med vaniljsås.*

* Jag gillar kakan kall men det går utmärkt att äta den ljummen med vaniljsås till eller vaniljglass.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.