back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PISTAGEBULLAR

  • 10-12
  • 16-20 stycken

Saftiga kardemummabullar bakade med banan och fyllda med pistagekräm. Både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Pistagebullar. Om jag ska beskriva dessa med ett ord skulle det bli OMG…drömmen.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg. Om du använder färsk jäst lös upp den i mjölken innan

2.

Tillsätt mer vetemjöl, 1 dl åt gången och blanda väl. Degen ska vara mjuk, elastisk inte torr

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt. Bred fyllning över halva degplattan. Vik dubbelt och kavla plattan jämnt

6.

Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare

7.

Rulla varje remsa och lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta

9.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens

10.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över nötter och krossade torkade rosblad

11.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst eller 20 g färsk

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

2 mogna bananer, mosade

3 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

Pistagekräm

Topping

1.5 dl strösocker

1 dl vatten

Pistagenötter, hackade

Torkade rosblad, kan uteslutas