back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LYXIG VANILJCHEESECAKE PÅ BROWNIEBOTTEN

  • 60 minuter
  • 16 bitar

Reklam för khoisangourmet

Tillsammans med Khoisan Gourmet har jag tagit fram en helt underbar cheesecake, krämig och så god. Har använt Khoisan Gourmet äkta Bourbon vaniljpulver som finns i alla matbutiker och Khoisan Gourmet Karamelliserade Kakaonibs och Caramel & Sea Salt Kross som finns hos COOP och online hos Apotea.

Hur

Botten

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra botten och kanterna på en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

2.

Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker. Vispa snabbt och låt svalna någon minut

3.

Tillsätt äggen under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna och häll kaffet i smeten och blanda väl. Häll den i formen

4.

Grädda i mitten av ugnen för ca 20–25 min. Perfekt om den känns lite mjuk i mitten. Låt botten kallna i formen helt medan du förbereder fyllningen

Fyllningen och montering

1.

Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan. Rör färskost och vanilj mjukt. Blanda smält choklad med smör jämnt. Tillsätt till färskosten och rör eller vispa snabbt. Vänd grädden och krossen i färskosten

2.

Häll cheesecaken över botten och jämna till ytan. Plasta in och ställ i kylen minst 2 timmar

3.

Lossa formen och ställ cheesecaken på ett serveringsfat. Vispa grädden till garnering till medelmjuka toppar

4.

Toppa med vispad grädde och garnera med kross

Ingredienser

Botten

140 g smör

125 g Khoisan Gourmet mörk choklad

2 dl strösocker

2 stora ägg

1.75 dl vetemjöl

0.5 dl Khoisan Gourmet osötad kakao

2–3 msk bryggd kaffe

0.5 - 1 dl Khoisan Gourmet Karamelliserade Kakaonibs

Fyllning

2 dl vispgrädde

500 g färskost

0.5 tsk Khoisan Gourmet Vaniljpulver Bourbon

150 g vit choklad

3 msk smör

2 dl vispgrädde

0.5 tsk Khoisan Gourmet Vaniljpulver Bourbon

0.5 –1 dl Khoisan Gourmet Caramel & Seasalt kross

Garnering

2 dl vispgrädde

0.5 – 1 dl Khoisan Gourmet Caramel & Seasalt kross