BRIOCHE MED JORDNÖTSSMÖR

brioche med jordnötssmör

Jag älskar brioche och jag älskar jordnötssmör. Då blev det så klart brioche med jordnötssmör, enkelt och så gott. Hu jag gör i steg-för-steg ser du HÄR. Klart du kan byta ut jordnötssmörfyllningen mot annat gott, chokladkräm, sylt eller varför inte citronfyllning.

brioche med jordnötssmör
brioche med jordnötssmör

BRIOCHE MED JORDNÖTSSMÖR

brioche med jordnötssmör
INGREDIENSER:

Antal 10-12 XXL bullar

Deg:

  • 3/4 dl vatten, varmt
  • 1 msk torrjäst eller 30 g färsk
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk kardemumma, malen eller stött
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 115 g smör, rumstempererat

Fyllning:

  • 1 burk jordnötssmör (ca 350 g)

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
INSTRUKTIONER:
  1. Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop. 
  2. Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Plasta in och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.
  3. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
    Bred jordnötssmör över 1/2 degplattan.
  4. Vik dubbelt och kavla plattan jämnt.
    Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv.
  5. Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt eller i stora muffinsformar. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 175 grader när det återstår ca 30 minuter av jäsningstiden.
  7. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
  8. Koka under tiden sockerlag av socker och vatten. Klart när sockerkristallerna har smält och får en honungsliknande konsistens.
  9. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering. Njuuuuuuut!
Bullarna håller sig färska länge men går utmärkt att frysa in både ogräddade och gräddade.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.