BANANKAKA MED BRYNT SMÖRGLASYR OCH PEKANNÖTTER

banankaka med brynt smörglasyr

Om du bara måste baka en ny kaka eller bakverk låt vara denna banankaka med brynt smörglasyr och pekannötter. Du hör hur gudomligt gott det låter och jag lovar att kakan är helt underbar. Superenkelt att baka är den och den söta saftiga banankaka går väldigt bra ihop med den något saltade brynt smörglasyren. Vill du inte ha nötter av något slag så uteslut eller byt ut mot hackad choklad. Skulle du inte vilja ha någon smörglasyr på så kan du självklart utesluta den också, Men den är god, glasyren vill man äta bara med sked… Testa bara!

banankaka med brynt smörglasyr

BANANKAKA MED BRYNT SMÖRGLASYR OCH PEKANNÖTTER

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: ca 24 bitar
Tid: ca 30 min

Smet:

  • 3 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt
  • 115 g normal saltat smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 3 övermogna bananer, mosade
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 60 g pekannötter, grovhackade
Glasyr och garnering:
  • 150 g normal saltat smör
  • 3-4 dl florsocker
  • 1/2 – 1 dl vispgrädde för att få glasyren till rätt konsistens.
  • 40 g pekannötter, halvor, till garnering
GÖR SÅ:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smörj in och mjöla. Ställ åt sidan.
  2. I en skål häll strösocker, gräddfil, smör och ägg. Vispa till en jämn smet.
  3. Tillsätt de mosade bananerna och vispa jämnt.
  4. Tillsätt de resterande ingredienserna och vänd med en slickepott tills du får en jämn smet.
  5. Häll smeten i den förbereda formen och grädda kakan i mitten av ugnen för 20-30 minuter, beroende på ugn, eller tills kakan har fått fin färg och är klar.
  6. Ta ut kakan och låt den kallna helt. Förbered glasyren. *
  7. Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.
  8. Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen. Men se till att smöret har svalnat innan. Du vill inte tina upp frysen.
  9. Vispa smöret krämigt och tillsätt 1 dl florsocker åt gången. Vispa jämnt. Smaka av efter 2 dl hur sött kräm du vill ha. 
  10. Tillsätt ev lite vispgrädde till önskad konsistens och vispa jämnt. Bred den över den kalla kakan. Skär i rutor och garnera med pekannötter. 

* Om kakan ska äta ganska omgående efter att den är gräddad, börja med glasyren innan du blandar till smeten. Eftersom smöret behöver tid att kallna och stelna.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.