back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTARTE MED HALLON

  • 8 personer

Chokladtarte med vit choklad och hallon. Perfekt kombination mellan choklad och färska syrliga hallon. Kakan blir saftig och så god med ett lager hallonsylt mellan kaka och vit choklad ganachen. Jag har bakat den i en Kaiserform men baka den i en vanlig rund form, med eller utan löstagbara kanter. Se till att förbereda formen väl. Att fodra botten med bakplåtspapper kan vara ett bra tips att alltid få snygg finish på din kaka.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Smörj och mjöla en rund form, ca 20-22 cm i diameter. Ställ åt sidan.

2.

Vispa strösocker, vaniljsocker och ägg riktigt pösigt. Tillsätt olja och mjölk och vispa jämnt.

3.

Sikta ner i smeten vetemjöl, kakao och bakpulver. Vänd med en slickepott tills du får en jämn smet.

4.

Häll i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

5.

Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på ett serveringsfat.

6.

Heta upp grädden nästan tills den börjar koka. Ta bort från plattan och lägg i chokladen. Låt stå 5 min. Rör i tills chokladen har smält. Låt kallna och kyl den ordentligt.

7.

Bred ganachen över kakan när den är kall och har tjocknat. Garnera med färska hallon och sikta ev lite florsocker innan servering.

Ingredienser

Tarte

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl rapsolja, eller annan olja neutral i smak

1 dl mjölk

2 dl vetemjöl

0.5 dl kakao, osötad

1 tsk bakpulver

Chokladganache

1.5 dl vispgrädde

200 gr vit choklad, hackad

Garnering

hallonsylt (kan uteslutas)

200 g färska hallon till garnering