CHOKLADSTJÄRNA

chokladstjärna

Baka bullar är ett enkelt sätt att hålla både händer och tankar upptagna, många gånger. Så jag fick tummen ur så att säga och bakade en chokladstjärna och så filmade jag hur jag gör. Video kan ni se HÄR. Alltså jag är inte den första som gör det, kanske är jag sist på bollen men men…Superkul.

CHOKLADSTJÄRNA

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: 16 rejäla bitar 

Deg:

  • 3/4 dl vatten, varmt
  • 1 msk torrjäst eller 30 g färsk
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk kardemumma, malen eller stött
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 115 g smör, rumstempererat

Fyllning och garnering:

  • 200 g hasselnötskräm typ Nutella
  • ev hackade rostade nötter
  • florsocker att sikta över

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
GÖR SÅ:
  1. Blanda vatten, jäst och strösocker i en liten skål tills jästen löser upp sig. Låt stå i ca 10 minuter, det kallas för att aktivera jästen.*
  2. Tillsätt övriga ingredienser förutom smöret och knåda i 10 minuter i assistent eller för hand. Låt vila i 10 minuter.
  3. Tillsätt smöret och knåda degen i 10 minuter till. Plasta in och låt jäsa i 1-2 h tills den dubblar sin storlek.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Dela varje del i 8 bitar. Kavla varje bit till ca 20 cm cirklar.
  5. På en ugnsplåt på bakplåtspapper lägg alla cirklar på varandra med chokladkräm emellan. 
  6. Lägg en liten skål eller ett glas i mitten och skär igenom från glaset och utåt. Du ska skära i 16 delar.
  7. Vrid varje del utåt och sätt ihop änderna, 2 och 2. Låt stjärnan vila under en kökshandduk i 30 minuter. Upprepa samma procedur med den andra delen.
  8. Sätt under tiden ugnen på 175 grader, både över och undervärme. 
  9. Baka i mitten av ugnen för ca 20-30 minuter, beroende på ugn. Koka under tiden sockerlag av strösocker och vatten. Den ska ha en honungsliknande konsistens.
  10. Ta ut stjärnan ur ugnen och pensla den direkt med sockerlag. Låt svalna och kallna på galler under en kökshandduk. Sikta florsocker över innan servering.

* En sats ger 2 chokladstjärnor, halvera receptet om du vill baka en mindre sats.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.