Superduper fräscha, spröda och mjuka inuti spruckna citronkakor. Perfekta i min smak som inte är så förtjust annars i citron. Men smör, citron och vanilj i denna småkaka blir ljuvligt gott ihop. Jättelätt att svänga ihop, se min reel på Instagram HÄR. Självklart kan du smaksätta kakorna med annat än citron men lita på mig här, dessa är så goda…


SPRUCKNA CITRONKAKOR

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
Antal ca 24 stycken
Tid: ca 30-40 min
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 80 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
- 1 1/4 dl strösocker
- 1 ägg
- citronzest av en mellanstor citron
- 2 msk citronsaft, färsk
- ca 1 1/2 – 2 dl florsocker att rulla kakorna i
GÖR SÅ:
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan.
- I en stor skål eller bunke vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt zest och ägg och vispa jämt.
- Tillsätt citronsaft och de torra ingredienserna. Blanda med en sked eller för hand till degen går ihop och är jämn.
- Är degen för klibbig ställ i kylskåp ca 15-30 min eller ca 10 min i frysen.
- Rulla degen till bollar, stora som valnötter. Rulla sen bollarna i florsocker och lägg på plåt med lite mellanrum.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 10 minuter. Kakorna spricker men det är meningen. Ska inte bli bruna.
- Låt svalna på plåt och sen kallna helt innan du lägger i en låda med lock.
- Förvaras svalt.
X
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN