KARDEMUMMALÄNGD MED PISTAGE OCH GRÄDDE

kardemummalängd med pistage

Kardemummalängd med pistage och grädde. Supergott har jag hört. Hann aldrig smaka men får tro på dottern och hennes arbetskollegor på Södersjukhuset. Dessa följde med henne till jobbet direkt efter jag fotade. Såg goda och saftiga ut. Kommer behöva baka dem snart igen.

Pistagekrämen jag har använt hittar du HÄR( Obs! inget samarbete) men det finns olika märken ute i butikerna. Så så god. Lite för sött äta bara så där men med inkråm och vispgrädde blir det perfekt.

kardemummalängd med pistage

KARDEMUMMALÄNGD MED PISTAGE OCH GRÄDDE

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: 2 längder ca 20- 24 bitar

Ingredienser:

  • 4 dl mjölk, fingervarm
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 1 ägg
  • 12-16 dl vetemjöl
  • 100 g normal saltat smör, rumstempererat
  • ev en äggula
  • ev 1 dl hackade eller skivade pistagenötter

Fyllning:

  • 1 burk pistagekräm
  • 1 + 4 dl vispgrädde
  • florsocker
GÖR SÅ:
  1. Blanda mjölk med jäst och strösocker. Vispa lätt tills jästen har lösts upp. 
  2. Häll alla ingredienser i matberedare, börja med bara 12 dl vetemjöl. 
  3. Kör tills degen släpper från bunken och samlas runt kroken. 
  4. Tillsätt mer vetemjöl under tiden. Kör maskinen i ca 10 minuter.
  5. Olja in lätt din bunke och lägg i degen. Låt den stå och vila under en kökshandduk i rumstemperatur i ca 1- 1,5 h.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela i 2. Dela sen varje del i 3 lika delar som du rullar till ca 30 cm. Fläta rullarna och lägg på en plåt fodrad med bakplåtspapper.
  7. Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt stå och jäsa i ca 1 h under en kökshandduk.
  8. Sätt under tiden ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Pensla ev längderna med äggula och strö över pistagenötter.
  9. Grädda dem i mitten av ugnen för ca 30-40 minuter eller tills längderna är klara och har fått fin färg.
  10. Låt dem kallna på galler under en kökshandduk. Dela längderna på tvären. Lägg ovandelen (locket) åt sidan. Gröp ur inkråm från underdelen och smula sönder i en liten skål. 
  11. Tillsätt pistagekrämen och ev lite vispgrädde (ovispad) för att få krämen till rätt konsistens.
  12. Vispa 4 dl vispgrädde till medelhårda toppar.
  13. Fyll längderna med pistagekräm. Spritsa eller toppa med vispgrädde. 
  14. Skär locket till varje längd i antal bitar du vill dela i och lägg försiktigt över grädden. 
  15. Förvaras svalt till servering. Sikta florsocker över vid servering. 

X
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.