FÄRSKOSTMUNKAR PAPANASI

färskostmunkar papanasi

Ni har länge velat ha fler rumänska recept. Färskostmunkar papanasi är typiskt rumänsk dessert, munkar gjorda på färskost kvarg, alltså ingen bredbar utan fast, mjuk och ganska fett, ca 30%. Tog mig ett par år tills jag hittade här i Sverige en färskost som är väldigt lik den man använder i Rumänien. Det brukar finnas i butiker som har även en utländsk hylla, som Willys eller Vivo. Jag länkar till butik under ingredienser (inget samarbete dock). Bara så det blir lättare att se vilken ost jag använder i receptet. HÄR kan du se video på hur jag bakar papanasi.

färskostmunkar papanasi

FÄRSKOSTMUNKAR PAPANASI

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: 6-8 stycken
Tid ca 30-40 min

Deg:

  • 200 g färskost Twarog ( annars keso men smaken blir inte riktigt den samma)
  • 1 ägg
  • zest av 1/2 citron
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 5 dl rapsolja till fritering

Topping:

  • blåbär- eller björnbärssylt
  • 2 dl creme fraiche
  • florsocker att sikta över
GÖR SÅ:
  1. Använder du keso måste du låta den stå i en durkslag så all vätska rinner bort. 
  2. I en stor skål vispa ost, ägg och citronzest. Vispa tills osten är klumpfri. 
  3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och knåda för hand tills degen går ihop. 
  4. Mjöla lätt bakbordet. Kavla till en platta ca 2-2,5 cm tjock. 
  5. Stansa ut rundlar och ett håll i mitten, som donuts.*
  6. Heta upp oljan i en mindre men djup kastrull.
  7. Fritera både munkar och de små bollarna (hålen). 
  8. Låt rinna av på hushållspapper.
  9. Serveras omgående med mjukt rörd crème fraiche, sylt och siktad florsocker.
  10. Du kan frysa in dem och fritera vid ett senare tillfälle eftersom munkarna ska ätas omgående, färska, varma.

* Har du ingenting att stansa munkarna med kan dela degen i 6-8 bitar, rulla varje bit till fingertjocka remsor och sen forma till en hålad munk. Fritera som vanligt.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.