SEMMELTÅRTA

semmeltårta

Den godaste och sötaste tårtan, semlornas semla. Semmeltårta. Inte undra på att tårtan fick pryda tidningen Hembakads omslag. Smakar verkligen semla men finare smak av mandelmousse mellan mjuka mandelbottnar. En ljuvlig tårta som du bara måste testa. Om du är en semmelfantast. Jag dekorerade tårta med mini minisemlor men det är frivilligt. Garnera bara med grädde och rostad mandelspån. Så så god. 

Bilderna är tagna av bästa THOMAS HJERTÉN som har fotat även min bakbok Simonas Söta.

semmeltårta

SEMMELTÅRTA

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
semmeltårta

Antal 10 bitar
Tid: 1 timme

Kardemummabottnar:
• 3 ¾ dl vetemjöl
• 1 ¾ dl mandelmjöl
• 2 ½ tsk bakpulver
• en nypa salt
• 175 g smör, vid rumstemperatur
• 3 dl strösocker
•  ev 3-4 droppar mandelessens*
• 3 ägg
• 2 tsk vaniljsocker
• ½ tsk kardemumma, grovmalen
• 1 ¾ dl mjölk

Mandelmoussefyllning:
• 3 gelatinblad
• 200 g ekologisk mandelmassa, finriven
• 3 dl vispgrädde

Garnering:
• 5 dl vispgrädde
• 2 dl mandelspån
• 10–12 minisemlor **

INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla 3 runda engångsformar, 18 cm i diameter, samt fodra botten med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. I en matberedare, vispa lätt vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Mjölet ska var finfint, då sjunker inte bottnarna eller blir kompakta.
  3. I en skål vispa smöret med strösocker och mandelessens vit och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa jämnt emellan.
  4. Alternativt tillsätt vetemjöl och mjölk, börja och avsluta med mjöl, i tre omgångar. Vispa till en jämn smet mellan varje.
  5. Fördela smeten lika i formarna, jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr.
  6. Låt bottnarna svalna i formarna för 10 minuter sen vänd dem upp på galler och låt dem kallna helt.
  7. Lägg gelatinbladen i kallvatten och låt stå ca 5 minuter. Vispa under tiden grädden till mjuka toppar.
  8. Vänd mandelmassan ner i grädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen, ca 5–10 sekunder. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.
  9. Montera tårtan i en tårtring eller form med löstagbara kanter.
  10. Bredd mandelmousse mellan bottnarna. Låt tårtan stå kallt minst 1 timme så moussen stelnar.
  11. Vispa grädden till garneringen till ganska hårda toppar. Täck tårtan i grädde, garnera med minisemlorna och spritsa toppen med resterande grädde.
  12. Lägg en kant av mandelspån runt tårtan.

** Beroende på hur koncentrerad essensen är kn du behöva tillsätta mer. Börja med 3 droppar, vispa och smaka av. Tillsätt mer om det behövs. 
* Jag har flera recept på semlor annars kan du använda ditt favoritrecept. Gör bara 8-10 riktigt små bullar, som köttbullar ungefär. 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: THOMAS HJERTÉN
 

3 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.