back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMA­BULLAR MED VANILJKRÄM

  • 20-24 stycken

Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm i mitten. Så goda. Det är massa kardemumma och smör i och en len vaniljkräm som blir pricken över I:et. Jag gör egen vaniljkräm men du kan använda marsan snabb vaniljpulver som du blandar med hälften mjölk och hälften vispgrädde för en lyxigare smak.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

5.

Gör krämen enligt anvisningarna i receptet, blir gott vilket du väljer

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan

7.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

8.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.

9.

Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare. Tvina varje remsa och rulla till en snäcka.

10.

Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

11.

Tryck lätt med tummen i mitten på varje bulle. Spritsa kräm i mitten.

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

13.

Låt bullarna svalna ett par minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker.

14.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

2 msk kardemumma, stött

Topping

0.5 sats hemmagjord crème pâtissière eller enkel vaniljkräm

50 g smör, smält

2 dl strösocker