SMÖRIGA SAFFRANSBULLAR MED CITRON

saffransbullar med citron

Tog mina citronbullar till en ny nivå. Det blev smöriga saffransbullar med citron, stora saftiga kransar som doftar ljuvligt av smör, vanilj, saffran och citron. Den perfekta bullen i juletid. Och gillar du inte citron kan byta ut mot apelsin och då skulle jag satsa på lite choklad till. Eller varför inte fylla med favorit sylten? Mums vilket som. HÄR kan du se hur jag formar bullarna. 

Och bara så du vet så satsade jag på dubbel sats, lika bra för bullarna gick åt som smör. Äter du saffran efter jul och nyår eller slutar du tvär?

saffransbullar med citron
saffransbullar med citron

SMÖRIGA SAFFRANSBULLAR MED CITRON

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal 6 XXL bullar

Deg:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 påsar saffran (stött med 1 tsk strösocker)
  • 1 msk torrjäst
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 11 msk normal saltat smör rumstempererat

Fyllning:

  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • zest av 2 medelstora citroner
  • 6 msk normal saltat smör, smält
GÖR SÅ:
  1. Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop. 
  2. Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Plasta in och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.
  3. I en skål blanda strösocker, vaniljsocker och citronzest. Ställ åt sidan. 
  4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 6 lika stora bitar. Kavla varje degbit till en rektangel, ca 20 x 35-40 cm. Pensla med smält smör och strö över en del fyllning. Bred lite lätt.
  5. Rulla från den långa sidan och ställ på en bricka. Upprepa med resterande degbitar. Ställ brickan med rullarna i frysen för ca 5- 10 minuter.
  6. Ta fram en rulle och sker igenom på längden men inte hela vägen. Lämna ca 1 cm i ena änden.  Vrid längderna med fyllningen uppåt och fläta ihop. Dra ihop ändarna och lägg dem under kransen. Lägg på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande rullar.
  7. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme, när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.

*Du kan frysa in ogräddade bullar och grädda vid ett senare tillfället. Ta ut ur frysen och låt tina upp innan du jäser och gräddar bullarna enligt steg 7-8.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.