SAFTIG TIGERKAKA

saftig tigerkaka

Saftig tigerkaka. Smörig och dens. Bakad med filmjölk för extra saftighet. Testa den du också så kommer du inte ångra dig. Kan nog bli familjens nya favorit. Garnera den med choklad eller sikta bara florsocker över.

saftig tigerkaka
saftig tigerkaka

SAFTIG TIGERKAKA

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal ca 16 bitar
Tid: ca 45 minuter

Smet:

  • 200 g smör, rumstemperatur
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk mortlad kardemumma
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl + 1/2 dl filmjölk
  • 1/2 dl osötad kakao

Garnering:

  • 100 g ljus choklad
  • riven kokos
  • florsocker att sikta över den färdiga kakan.
 
 
INSTRUKTIONER:
  1.  Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform och ställ åt sidan.
  2. I en stor skål vispa smör och strösocker riktigt pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa jämnt emellan.
  3. Tillsätt vaniljsocker och 2 dl filmjölk. Vispa jämt.
  4. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och vispa jämt. 
  5. Dela smeten i två skålar och blanda den ena med 1/2 dl filmjölk och kakao.
  6. Ta fram formen och skedda i, växelvis, både chokad och vaniljsmeten. Dra med en kniv, nerifrån och uppåt, några gånger.
  7. Grädda i nedersta eller mitten av ugnen för ca 35- 40 minuter eller känn med en provsticka att kakan är torr i mitten.
  8. Täck med aluminiumfolie efter halva tiden  ifall toppen börjar brännas innan kakan är färdig.
  9. Låt kakan vila i formen med en kökshandduk över i ca 5-10 minuter innan du vänder den upp och ner och låter den kallna helt på galler med formen over.
  10. Smält chokladen i mikron 30 sec åt gången, rör om och upprepa tills chokladen har smält.
  11. Häll choklad över kakan, strö och över riven kokos. Sikta ev florsocker över innan servering

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.