KARDEMUMMABULLAR MED CHOKLAD

kardemummabullar med choklad

Saftiga kardemummabullar med choklad. Vet att du förväntar dig lussebullar för det är 3:e Advent och även Lucia imorgon. Men det du får är dessa gudomligt goda kardemummabullar. Kalljästa, långtidsjästa och fyllda med smör och choklad. Godare bullar får du leta efter.

HÄR kan du se video på hur jag formar bullarna.

kardemummabullar med choklad
kardemummabullar med choklad

KARDEMUMMABULLAR MED CHOKLAD

kardemummabullar med choklad
Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning, alla ugnar är olika!

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk osötad kakao

Topping:

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vatten
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred 2/3 delar över degplattan. 
  7. Gör ett treslag och kavla plattan jämnt. Bred resterande fyllning över halva degplattan och vik dubbelt. Kavla lät.
  8. Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare. 
  9. Vrid ändarna under och forma som siffran 8. Se HÄR hur jag formar.
  10. Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  11. Grädda i mitten av ugnen för ca 15 minuter eller tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta och känns färdiga.
  12. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  13. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen.
  14. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

  1. Hej! Jag tänkte frysa in bullarna, men det står att man ska göra det direkt efter att man har format dem. Missar man inte en timmes jäsning då? Tacksam för tips!

    1. Hej,

      Jag tycker att det blir bättre t tina upp de långsamt och låta de jäsa innan gräddningen men du kan frysa in de efter du har låtit de jäsa också. En smaksak. 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.