SAFFRANSSNÄCKOR MED VANILJKRÄM

saffranssnäckor med vaniljkräm

Dessa saffranssnäckor med vaniljkräm är värda all tid och pill. Så saftiga och goda med vaniljkräm i. Vill du göra det enklare för dig kan du använda marzanpulver som du blandar med lika delar vispgrädde och mjölk till lagom konsistens. Hoppa då direkt till steg 9 i instruktionerna.
I och med att du använder grädde i krämen kommer den att smaka som glasskräm och blir en lyxigare variant som inte alls påminner om köpekräm.

saffranssnäckor med vaniljkräm
saffranssnäckor med vaniljkräm

SAFFRANSSNÄCKOR MED VANILJKRÄM

saffranssnäckor med vaniljkräm
INGREDIENSER:
Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning, alla ugnar är olika.
 

En sats ger 8-10 stora bullar
Tid: ca 4 timmar

 
Ingredienser deg:
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk torrjäst aktiverat*
  • 1 kuvert saffran
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk konjak eller annat 
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl varm mjölk
  • 2 msk neutral olja typ rapsolja
Ingredienser vaniljkräm:
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 st äggulor
  • 1/4 dl maizena
  • 30 g mjukt smör
Fyllning och dekorering:
  • ca 100 g väldigt mjukt rumstempererat smör till pensling
  • vaniljkräm
  • florsocker att sikta över de färdiga bullarna
INSTRUKTIONER:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
  2. Ta bort från plattan. Vispa strösocker, äggulor och maizena till en jämn smet.
  3. Häll  över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  4. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål som du har plastat in. Så undviker du att skinn bildas.
  5. * Aktivera jästen genom att blanda med 1 tsk mjöl, 1 tsk socker och 2 msk varm mjölk. Plasta in och låt stå i 5 minuter. När den börjar skumma och bubbla lite är den färdigt att användas. Man kan hoppa över detta steg och bara blanda torrjästen med vetemjöl enligt steg nedan.
  6. I en liten skål blanda saffran, 1 tsk strösocker och 1 tsk konjak. Låt stå och dra ett par minuter så smaker och färg kommer fram.
  7. I en bunke eller assistent blanda vetemjöl, salt och strösocker.
  8. Tillsätt den aktiva jästen, saffran, mjölk, ägg och olja och knåda degen blankt och tills den släpper kanterna på bunken. Det tar ca 10 minuter.
  9. Olja lätt både bunke och deg och plasta in. Låt degen vila på en varm plats i rumstemperatur tills den dubblar sin volym. Vill du använda degen senare ställer du den kallt efter 30 minuters jäsning. Degen klarar sig och kan med fördel användas efter 12 timmar i kylskåpet.
  10. Ta fram degen och låt den komma till rumstemperatur och ev jäsa färdigt innan du använder den.
  11. Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  12. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8-10 lika bitar. De bitarna som du inte arbetar med täck med plastfolie så dem inte torkar på yta.
  13. Kavla degen som en lång rektangulär remsa, ca 25X10 cm. Kavla super tunt så du ser underlaget igenom. Degen är elastisk och går inte sönder. Lyft lite och dra, stretcha och kavla. Går väldigt fort när man har fått in tekniken.
  14. Pensla rikligt med smält eller mjukt smör och lägg ca 1 cm bred fyllning längst ena långsidan. Rulla inte så tajt så degen får plats att jäsa mer. Linda sen rullen till en snäcka.
  15. Lägg på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.
  16. Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa ca 30-45 minuter.
  17. Grädda bullarna i mitten eller högst upp i nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter tills de får fin färg och ser färdiga ut. Lyft ev lite och se att även botten är brun.
  18. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
  19. Sikta över florsocker strax innan servering.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
saffranssnäckor med vaniljkräm
saffranssnäckor med vaniljkräm
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.