COZONAC RUMÄNSK VETELÄNGD MED VALLMOFRÖFYLLNING

vetelängd med vallmofröfyllning

Eftersom ni är så många som hade frågat efter recept med vallmofrö var jag tvungen att baka mammas cozonac. Cozonac är en rumänsk vetelängd med vallmofröfyllning eller valnötsfyllning. Brukar bakas enligt traditionerna vid påsk och jul. Men det är ingen som säger emot om du bakar under resterande del av året. 

Du kan forma längderna på olika sätt med detta enkla sätt tycker jag blir ändå så så fint. Se HÄR.

vetelängd med vallmofröfyllning
vetelängd med vallmofröfyllning

VETELÄNGD MED VALLMOFRÖFYLLNING

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: 2 bröd

Deg:

  • 1 msk torrjäst (eller 25 g färsk jäst)
  • 3 1/2 dl mjölk 
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 stora ägg
  • 60 g smör, vid rumstemperatur
  • ca 9 1/2 dl vetemjöl

Vallmofröfyllning:

  • 3 dl blått vallmofrö
  • 4 msk smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 – 1 1/2 dl mjölk
 
INSTRUKTIONER:
  1. Börja med fyllningen. Stöt vallmofröerna i mortel. Smält smöret, rör ner sockret och tillsätt vallmofrö och mjölk. Låt blandningen sjuda på svag värme i 15 minuter. Låt svalna.
  2. Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke eller i köksassistent. Börja med 6 dl vetemjöl och tillsätt sen lite i taget.  Blanda tills degen går ihop och släpper kanterna.
  3. Dela degen i två lika stora delar och lägg varje degbit i en lätt oljad bunke. Täck med plastfolie och ställ varmt i rumstemperatur tills degen dubblar sin volym, ca 1,5 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla två brödformar.
  5. Mjöla lätt bakbordet och ta upp den ena degbiten. Kavla till en rektangel, ca 70 X 50 cm. Börja kavla från mitten och utåt. Lyft och dra lite i degen emellan åt så den inte fastnar. Fortsätt kavla tills du får degen så pass tunt att du ser nästan underlaget igenom. 
  6. När du har kavlat färdigt pensla hela ytan med smält smör och bre på halva  fyllningen över hela degen, lämna ev ca 1 cm runt om.
  7. Rulla degen från den långa sidan, vik på mitten och lägg den i formen som i videon HÄR. Upprepa samma procedur med den andra degbit.
  8. Låt bröden vila ca 15-20 minuter under kökshandduk innan gräddningen. 
  9. Grädda ca 10-15 minuter innan du sänker värmen till 150º. Grädda ytterligare 45 minuter. Jag la över aluminiumfolie över bröden så dem inte skulle brännas på ytan innan dem blev klara. Hade folie på de sista 30 minuterna. 
  10. Ta ut ur ugnen och pensla med smält smör.
  11. Låt bröden vila i formarna ca 30 minuter innan du tar ut dem. Skär i skivor och servera.

X
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.