BAKLAVA VANILJKRÄMPAJ

baklava vaniljkrämpaj

Baklava vaniljkrämpaj som är ljuvlig god. Massa nötter mellan det krispiga smördegsskalet och toppad med en len vaniljkräm. Perfekt balans och sötma. Denna är till er alla som gillar baklava men tycker att det blir för söt efter första tuggan.

baklava vaniljkrämpaj
baklava vaniljkrämpaj

BAKLAVA VANILJKRÄMPAJ

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal: ca 12 bitar
Tid: ca 30-40 min

Baklava fyllning och topping:

  • 2 dl hackade valnötter
  • 1 1/4 dl hackade pistagenötter
  • 3/4 dl honung
  • 1 tsk kanel, malen
  • 2 msk rosvatten (kan uteslutas)
  • 2-3 msk honung att ringla över den färdiga pajen

Botten:

  • en rektangulär smördegsplatta, färsk
  • lite rapsolja

Vaniljkrämfyllning:

  • 3/4 dl maizena majsstärkelse
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 – 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj en pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter, med smör. Klä utsidan med aluminiumfolie. 
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
  3. Ta fram smördegsplattan och kavla lite lätt. Med hjälp av botten på formen skär en cirkel. Klä formen med resten av smördeg, både botten och kanter.  
  4. Lägg på 2/3 delar av fyllningen. Jämna till och lägg över den runda smördegsplattan. 
  5. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-15 minuter tills botten färg. 
  6. Under tiden gör krämen. I en kastrull häll maizena och sen mjölken, lite i taget, under omrörning så det inte blir klumpar. Tillsätt sockret och vispa jämnt. Koka upp på spisen under omröring. Sänk värmen och sjuda krämen i ca 4-5 minuter tills den tjocknar. 
  7. Ta bort från spisen och låt den svalna.
  8. Häll krämen över pajskalet och jämna till ytan. Låt den kallna i rumstemperatur. Ställ i kylskåpet för minst en timme eller över natten.
  9. Ställ pajen på ett serveringsfat och toppa med resterande baklavafyllning. Ringla över honung och servera.

 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.