back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKELT BRIOCHEBRÖD

  • 45-50
  • 2 bröd

Enkelt briochebröd. Perfekt till frukost eller till mellis/fikat. Ett halvsött bröd, fluffigt och smörigt. Gott som tusan om du frågar mig. Ju men allt är gott om du frågar mig. Fast detta är supergott, gjort på mjölk och smör.

Hur

Gör så här:

1.

I en liten skål blanda mjölk, jäst och 2 msk av strösockret. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter

2.

I köksassistenten blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker.

3.

Tillsätt vätska och äggen och kör maskinen på låg hastighet för ca 5 minuter eller till degen går ihop

4.

Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sen maskinen för 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten

5.

Olja lätt en bunke och lägg degen i. Låt jäsa varmt i rumstemperatur under en kökshandduk för ca 1 h

6.

Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel, dela i två bitar och plasta in. Ställ kallt minst en timme. Här kan du välja att frysa in båda eller bara ena degen för senare användning.

7.

Ta fram ena degen ur kylskåpet. Dela i 3-4 bitar. Kavla varje bit till en rektangel ca 10 X 30 cm, rulla ihop från den korta sidan och lägg i formen. 3-4 rullar per form

8.

Upprepa samma procedur med den andra degplattan

9.

Låt bröden jäsa under en kökshandduk för ca 50 – 60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme, när det återstår 20 minuter av jäsningstiden

10.

Pensla bröden med mjölk. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 45-50 minuter eller tills bröden känns klara. Täck ev med aluminiumfolie efter halva tiden så inte bröden bränns på toppen innan dem är klara

11.

Låt svalna något i formen innan du tar ut och låt kallna helt på galler under en kökshandduk

Ingredienser

Deg:

2 dl varm mjölk

2.5 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 stora ägg

9 dl vetemjöl

ev 2-3 msk mjölk om degen blir för torr och inte går ihop

115 g normal saltat smör, vid rumstemperatur