RABARBERPAJ MED KARDEMUMMA

Jag har odlat, vattnat, get kärlek och sen skördat egna rabarber. Tyvärr kan jag inte säga samma sak om jordgubbarna i pajen. Men jag plockade dem själv, plockade dem med kärlek så det borde räknas. Jag var på självplock nära stugan och kom ut därifrån med flera liter bär. Så denna rabarberpaj med kardemumma är den ultimata pajen, full av aromer och smaker och gjord med kärlek Rödkärlek.

Passar perfekt som efterrätt en ljummen sommarkväll efter en god middag. Kanske hinner jag till och med köra en repris innan alla rabarber är slut och byta ut jordgubbarna i mot blåbär. Har kommit fram till att rabarber går så bra ihop med bär, det blir en brytning mot den sura, en sötsyrlig arom och en underbar färg. Så vacker. 

RABARBERPAJ MED KARDEMUMMA

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal 10 portioner, en rund paj på ca 24 cm
Tid: 1 timme

Fyllning:

  • 4-5 rabarberstjälkar skivade i ca 1 cm bitar
  • 100 g solmogna svenska jordgubbar delade i bitar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kardemumma, malen eller stött

Smuldeg:

  • 150 g kallt smör i kuber
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk smör att smörja formen med

Topping och servering:

  • 1/2 dl florsocker att sikta över den färdiga pajen.
  • Vaniljsås eller glass
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme och smörj och mjöla en paj form samt ställ åt sidan.
  3. I matberedaren eller i en skål blanda de torra ingredienserna till pajskalen.
  4. Lägg fyllningen i botten på formen.
  5. Häll över smeten och släta till ytan.
  6. Grädda i mitten på ugnen för ca 35-40 minuter tills den får en gyllenbrun yta.
  7. Servera pajen ljummen eller kall.
  8. Sikta florsocker innan servering.
  9. Servera vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde till.

Du kan servera pajen varm eller kall , med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. 
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.