CHOKLADGROTTOR MED KÖRSBÄRSSÅS OCH MARÄNG

chokladgrottor med körsbärssås och maräng

Jag vet inte vad jag ska säga men här kommer ett till recept på grottor, chokladgrottor med körsbärssås och maräng. Och ni kommer säkert undra om jag har spårat ut totalt. Klart jag har men dem blev så goda som små fina bakelser. Eftersom jag tycker  jättemycket om grottor ville passa på att testa en chokladvariant. Så så goda! 

Och om det var någon tvekan innan så kan jag erkänna det nu, JA jag har spårat ut totalt. Se HÄR. 

chokladgrottor med körsbärssås och maräng
chokladgrottor med körsbärssås och maräng

CHOKLADGROTTOR MED KÖRSBÄR OCH MARÄNG

Obs! Gräddningstiden ä endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal 24 stycken
Tid: ca 30 min

Kakdeg:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5  dl vetemjöl
  • 3/4 dl osötad kakao

Fyllning:

  • körsbärssås* eller sylt annars
  • 2 äggvitor
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.** Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
  4. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  5. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
  6. Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  7. Häll äggvitorna i en bunke till en köksmaskin. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull på spisen. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  8. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i marängen i en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är blank och har  svalnad till rumstemperatur.
  9. Fyll grottorna med körsbärssås eller sylt. Spritsa marängen över och bränn av med en gasolbrännare. Marängen kan man spritsa på i förväg och sedan bara bränna av precis innan servering.
  10.  Förvaras svalt i låda med lock.

* Körsbärssås finns i mataffärer på hyllan vid övriga glasstillbehör.
* *Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund skaft. När kakorna är gräddade måste du trycka ner igen i mitten men använd inte tummen så du bränner dig.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.