SAFTIG KANELKRANS

saftig kanelkrans

Saftig kanelkrans. Så så gott med färska bullar, helst ljumma om du frågar mig, och ett glas kall mjölk till eller varför inte jordgubbar? Nu på sommaren passar jordgubbar till allt. Och om du skulle fråga mig en annan sak så tycker jag det skulle göra sig fint på en bricka ute på pickning eller på midsommarbordet. Lägg massa jordgubbar i mitten och någon skål med grädde bredvid bara.

Se HÄR klippet från Instagram på hur jag formar kransen!

saftig kanelkrans
saftig kanelkrans

SAFTIG KANELKRANS

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 5-6 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kanel, malen

Topping:

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vatten
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. I en liten skål lös upp jäst med 3 msk varm mjölk, 2 tsk strösocker och 2 tsk vetemjöl. Plasta in och låt stå varmt i 5-10 minuter tills det börjar skumma.
  2. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  3. Tillsätt resterande 5- 6dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk, släppa från bunkens kanter.
  4. Olja in bunken och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur i minst 1-1,5 timmar.
  5. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. Klä botten och väggarna av två springformar, 22-24 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  6. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
  7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två. Arbeta med en halva i taget. Dela i 5 bitar. Kavla varje bit till en rektangel ca 10 X 15 cm. Med hjälp av en pizzaskärare, skär i strimlor halva rektangeln. Lägg fyllning på degplattan i andra änden. Rulla sidorna inåt så fyllningen stannar in och sen rulla mot strimlorna. 
  8. Lägg i formen. Fortsätt med resterande degbitar. Det blir 5 rullar i varje form. 
  9. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme. Sätt undder tiden ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  10. Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills kransarna har fått en fin ljusbrun yta och känns klara.
  11. Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
  12. Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och låt svalna något i formen tills ytan känns torr. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

X
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.